Palatka.bg

Eh’haeusl – „Сватбената къща“ – най-миниатюрният хотел в света

Най-малкият хотел в света е широк едва 2,5 метра, а цялото пространство, което заема е едва 53 квадратни метра. В никакъв случай обаче не бива да го подценявате, тъй като е оборудван с всички съвременни хотелски аксесоари и екстри, които бихте искали да притежава един нормален хотел – от телевизори с плосък екран до мини спа. Уникалното на този хотел е, че всъщност той се състои само от една стая – само една двойка на вече може да се настани в хотел Eh’haeusl, намращ се в немския град Амберг.

Къщата, в която се помещава симпатичният малък хотел е построена през 1728 г. от местна двойка, която се е наложило да открие вратичка в закона, която да им позволи да сключат брак. Двамата влюбен имали огромно желание да се оженят, но градският съвет на Амберг бил въвел правило, което позволяло само на собственици на имоти да сключат брак. Местната управа искала да бъде гарантирано, че семейството има къде да живее. За да се съобрази със странния и силно ограничаващ закон, находчивата и креативна двойка успяла да купи една много малка ивица незастроена земя между две други сгради. Ширината била само 2,5 метра. Мъжът и жената набързо построили две стени от двете страни на двете улици, както поставили покрив над тях, се което пристройката придобила известен вид, който би могъл да убеди градските съветници, че именно това е мястото, на което ще живеят и съответно би трябвало да получат правото да сключат законно брак. Те обявили странната и шантава къща за свой дом. Съветът нямал друг избор освен да се съгласи с тяхното заявление и им позволява да се оженят един за друг.

Kleinstes Hotel der Welt

След като къщата послужи на целта, двойката я продава на следващата двойка със същия проблем, премествайки се в по-подходящо жилище под наем.

На всеки няколко седмици различна двойка купувала и се настанявала в имота – по този начин къщата станала известна като Eh’haeusl – или „Сватбената къща“

Contax Rangefinder Legend

Днес необикновеният хотел е собственост на Марина Шрайнер, която приветства любовни двойки от цял свят. Според една стара легенда, разказана от местните жители, двойките, които пребивават в хотела, живеят щастливо до края на живота си и никога не се разделят.

Eh’häusl in Amberg