Palatka.bg

В Египет беше открита гробница на 4400 години

Само преди дни в Египет беше представено уникално откритие, което за пореден път доказва уникалността и историята на тази велика цивилизация. Местни археолози разкриха добре запазена 4 400-годишна гробница, украсена с йероглифи и статуи. Откритието беше направено на юг от Кайро, а учените и историците очакват още повече ценни открития в обекта, когато археолозите напълно разкопаят гробницата през следващите месеци.

Гробницата е открита в покрит хребет в древния некропол на гробището Саккара, намиращо се в региона на Долен Египет. Археологическият обект е бил недокоснат и неразкрит до момента, отбеляза пред репортери Мостафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет за антики. Той описа находката като „единствена по рода си през последните десетилетия“.

Гробницата датира от периода на управление на фараона Нефериркар Какаи – третият фараон на Петата династия на Старото кралство.

Археолозите премахнали последния слой земна паса от гробницата съвсем наскоро и открили пет различни галерии вътре

Едно от тези пространства било отворено, но за съжаление археолозите не открили нищо. Останалите четири галерии остават запечатани, поне засега. Очаква се в тях да се открият множество предмети и артефакти, когато археолозите ги почистят и имат възможност да видят какво има в тях. Изследователите изпитват особено сериозен интерес към едно от пространствата.

„Представям си колко много предмети биха могли да бъдат намерени в тази област“ – каза Мостафа Вазири, сочейки към една от запечатаните шахти. “ Надяваме се, че тази галерия може да съдържа ковчег или саркофаг на владетеля, заради когото е била построена гробницата.“

Гробницата е с дължина 10 метра, широка е три метра, височината също е около три метра

Стените са украсени с йероглифи и статуи на фараони. Вазири отбелязва, че гробницата е уникална поради статуите и нейното почти съвършено и непокътнато състояние. Особено силно впечатление прави изключително добре запазените цветове, които сякаш почти не са се променили, независимо че стените на гробницата са били изрисувани преди повече от 4400 години. Близо 2400 години преди новата ера.

Гробницата се намира в заровен хребет, който е само частично разкрит. Очаква се още повече открития да бъдат направени там, когато археолозите започнат допълнителни разкопки през януари.

Публикувахте от Middle East News Agency в Събота, 15 декември 2018 г.

Петата династия управлява Египет от около 2500 г.пр.н.е до 2350 г.пр.Хр., само няколко години след построяването на голямата пирамида в Гиза.

Публикувахте от Middle East News Agency в Събота, 15 декември 2018 г.

Публикувахте от Middle East News Agency в Събота, 15 декември 2018 г.

Публикувахте от Middle East News Agency в Събота, 15 декември 2018 г.