Palatka.bg

Мезон Каре – най-добре запазеният римски храм в света

Мезон Каре е древна римска постройка, намираща се в град Ним, в южната част на Франция, за която вероятно не сте чували, но всъщност това е сред най-ценните перфектно запазени римски сгради в света. Въпреки че не е толкова впечатляваща като Атинския Акропол, нито елегантна и вълнуваща като Колизеума в Рим, Мезон Каре е успяла да запази целостта, архитектурата и до голяма степен оригиналното си оформление, за разлика от толкова много древни сгради, които са били възстановявани през вековете, тъй като са били разрушение в следствие на природния бедствия или човешка намеса.

Сградата Мезон Каре е построена в началото на първи век сл.н.е. Според надписа той е посветен на Луций и Гай Цезар – внуците, които император Август е възприел като надежда наследници, на които Римската империя би могла да се усланя. За съжаление, те умират малко преди Август да предаде трона си, което накара императора да посвети храма на мъртвите си внуци. Надписът, посветен на двамата мъже е унищожен през Средновековието – най-вероятно вандалският акт е дело на местни хора, които ненавиждали древните римляни, в които виждали началото на култа към личността и безкрайната власт на императорското семейство. Едва през 18-ти век учените успели да реконструират надписа, на базата на броя на дупките и тяхната позиция върху фасадата на храма, върху която са били поставени бронзовите букви. През последните 130 години храмът бавно започва да възвръща оригиналното си великолепие и да действа като машина на времето, която ни пренася в период, в който една от най-великите империи в света е била в подем.

Мезон Каре е перфектен пример за витрувианската архитектура

Храмът е повдигнат на висок подиум, има дълбока веранда, почти една трета от дължината на сградата, с шест коринтски колони под фронтона от единия край. Страничните стени са вградени с повече колони. Над колоните архитрата се разделя от две вдлъбнати редици от вкаменена вода, капеща на три нива, докато декорация от яйца и дарове разделя архитрава от фризата. Интериорът е едноклетъчен и без прозорци, достъпен през голяма врата.

Храмът някога е бил ограден от няколко сгради, които били построени по-късно. Те са разрушени през 19 век, възстановявайки оригиналното пространство около Мезон Каре и свободата, на която се радвала сградата в римско време. Верандата е възстановена и е добавен нов таван, проектиран в римски стил. По-нататъшното възстановяване е извършено през 80-те и 90-те години на миналия, разкривайки очертанията на форума пред сградата.