Palatka.bg

Африканският град, погълнат от пустинята Намиб

Колманскоп е известен призрачен град в пустинята Намиб, намиращ се в южната част на Намибия, на няколко километра навътре в сушата от пристанищния град Людериц. Преди години Колманскоп се ражда като малък, но процъфтяващ град за добив на диаманти. Постепенно е изоставен и от този миг насам се бори в постоянна битка срещу поглъщащия го пясък на пустинята, който е готов да си възвърне града обратно, както и районът, върху който е построен. Район, който пустинята сякаш „вярва“, че ѝ принадлежи. Основан през 1908 г., когато железопътен работник открива диамант в района, градът се радвал на почти петдесет години история, докато не е напълно изоставен през 1954 г., когато след десетилетия експлоатация диамантените мини се изчерпват.

Градът Колманскоп е кръстен на Джони Колман, който в началото на миналия век, транспортирайки стоки с каруцата си, е застигнат от пясъчна буря.  Природен феномен, с който човечеството и до днес изпитва трудности да се справи. През 1908 г. обаче това е било почти невъзможно.

Поради силата на бурята и тежките условия, Джони е принуден да изостави каруцата и вещите си в района на селището, което по-късно приема неговото име

Преди диамантената треска, Колманскоп е малък, незначителен град – толкова незначителен, че независимо всички политически, икономически и социални промени в страната, никой не си направил труда да промени името.Когато железопътният работник Захариа Левала открива няколко лъскави камъка в района. Несигурен в това какво точно е открил той ги показал на своя началник – германският железопътен инспектор Август Стаух. На него му трябват само няколко минути, за да се убеди напълно, че това, което държи в ръцете си не е обикновен камък, а диамант. Допълнителни тестове и изследвания потвърдили предположението на Стаух, който така или иначе бил напълно сигурен в него. Новината за откритите диаманти се разпространила мигновено, предизвиквайки огромен интерес и надежда за огромен диамантен бърз удар. Ентусиазмът и желанието за бързо забогатяване накарали много „ловци на късмета“ да се отправят към Колманскоп и да се настанят тук в търсене на скъпоценни камъни.

Градът бързо се разраснал, ставайки оживен малък център с големи, елегантни къщи в немски архитектурен стил, допълнени от впечатляващ набор от удобства, включително; болница, бални зали, електроцентрала, училище, 4-лентов път, театрална и спортна зала, казино, фабрика за лед и първата рентгенова станция в цялото Южно полукълбо. Впечатляващи удобства за град, намиращ се в пустинята. Тук на практика имало всичко необходимо – прясно месо можело да бъде закупено в местна месарница, която била едва един от много магазини в града – той се отличавал още с пекарна, фабрика за мебели, обществена детска площадка и дори басейн. Колманскоп се превърнал и в дом на първия трамвай в Африка, а малка, но бърза железопътна линия го свързвала със съседния крайбрежен град Людериц.

Развитието на Колманскоп достига връхната си точка през 1920-те, когато над 700 семейства живеят в града

За съжаление за Колманскоп и жителите му, в периода след края на Първата световна война диамантените запази в района започнали постепенно да се изчерпват и един по един, семейство по семейство, жителите на града се преместили на юг, където били открити нови, още по-богати диамантени находища. Днес разрушените руини на призрачния град съвсем леко напомнят за предишната му слава. Прекрасните къщи са почти разрушени от вятъра и пясъка, който на места достига човешки ръст. През 1980 г. минната компания De Beers възстановява редица сгради, създавайки и интересен музей, посветен на историята на града, който сега се е превърнала в туристическа атракция.

Живописната и уникална атмосфера на Колманскоп е любима дестинация на хиляди фотографи, които виждат море от  възможности за проектите си.  Градът е бил използван многократно и за терен, в който да се снимат различни продукции като  филма „Dust Devil “ от 1993 г. и „The King Is Alive“ през 2000 г., както епизодът на „Живот след хората“. Многобройни телевизионни сериали са заснети на това място, включително един епизод от сериите BBC – „Чудесата на Вселената“.