Palatka.bg

Корабът в Черно море – второто най-важно археологическо откритие за 2018 г.

Запазеният гръцки кораб, който беше открит в Черно море от българо-английски екип, е определен за второто най-важно археологическо откритие на годината, според престижна класация. Класацията е публикувана в реномираното списание на Археологическия институт на Америка.

Корабът беше открит от мисия на учени, които  са търсили останки от кораби в площ от над 2000 квадратни километра на дъното на Черно Море, а експедицията е продължила повече от 3 години. Мисията е наречена Black Sea Map и е осъществена с модерен сонар и управляем дистанционно апарат с камери за дълбоководни снимки.

Така учените се натъкнали на над 60 много добре останки от кораби, датиращи от древни времена до 17-ти век. Най-старият от тях бил на над 2400 години. Той е открит на почти 2 километра дълбочина или по-точно 1852 метра. Точната датировка е направена с анализ на радиоактивен изотоп на въглерода.

На такава дълбочина в Черно Море няма кислород, заради което няма и бактерии и живот, които да разградят и унищожат останките. Благодарение на тази си специфика (заради което и морето ни е кръстено „черно“ и в него има сравнително малко живот), както и на географското си разположение – важен транспортен канал от древни времена – подобни останки могат да се намерят единствено тук.

Единствен по рода си

В света са откривани по-древни останки от кораби, но никога толкова добре и непокътнато запазени. Корабът е в уникално състояние със запазени мачта, скамейка за гребците и корабно кормило. Подобни форми на кораби археолозите досега са наблюдавали само и единствено върху запазени древногръдски грънчарски изделия.

Ето защо и откритието е толкова рядко и ценно, че е определяно за едно от най-важните за годината. То е изместено само едно друго забележително откритие – най-ранното доказателство за рисунки, направени от човешка ръка. Рисунките бяха открити в пещера в Южна Африка от норвежки археолози. Те датират от над 70 000 години, разбивайки тотално предишните рекорди от около 30 000 години.

Другите открития включват нови огромни рисунки в крайбрежната пустиня в долината Палпа в Перу, които пресъздават фигури на косатка и жена и са датирани от повече от 2000 години. Споменати са и откритията на нови гробници в гробищния комплект Саккарта в Долен Египет, гробницата с древни стенопис в Неапол, хляб отпреди 15 века в Йордания, древен храм в Мексико, новите открития във Везувий, рядка немска подводница от ВСВ открита в пролива Скагерак и древния кралски град Мардаман в Ирак.