Palatka.bg

Най-скритите и изолирани манастири в света, до които достъпът е ограничен

Будистките храмове и манастири обикновено се намират в отдалечени, спокойни и свързани с природата места, далеч от натоварените градски центрове.Необходимо е повече от решимост и желание, за да достигнете повечето от тях, но някои от тези манастири са на практика недостъпни за външни хора. Смисълът на изолираността на тези манастири е не само да се запазят в безопасност, но и само най-посветените последователи, да стигнат до тези свети места. Също така се вярва планинското местоположение кара монасите да се чувстват по-близо до Бог откривайки красотата на тишината, вътрешния мир и самотата. Това са били вярванията на хората, изградили тези манастири преди столетия. Днес обаче повечето от тях са туристически атракции и за улеснение на туристите са добавени няколко достъпни метода за достигане на манастирите като въжени линии и стълби. Те все още изглеждат страховити и изискват стотици метри вертикални преходи, но все пак са далеч по-лесни за посещение, отколкото преди модерността да нахлуе в света на Будизма. Подобни интересни и потайни манастири не съществуват само в Азия, а в целия свят. Бихме ви посъветвали да потренирате добре, ходейки поне по 10-ина киломeтра на ден, ако имате намерение да посетите някои от тези изключителни манастири, за които ще ви разкажем. Пет скрити съкровища.

Манастирският комплекс Метеора в Северна Тесалия, Гърция

Метеора (в превод ор гръцки името може да се преведе като „горе в небесата“ или „висящ във въздуха“ ) е група от девет манастира, от които шест действащо и един от най-големите и най-важните комплекси, изградени от източноправославни манастири в Гърция. Манастирите са построени върху естествени монолитните скални формации са изградени от плътно споени обли речни камъни с всевъзможни размери. В резултат на въздействието на водата, вятъра и температурните амплитуди през последните стотици хиляди години се образуват масивните, сякаш застинали във въздуха каменни стълбове, които получават името Метеора. Шестте манастира са един от най-мощните примери за архитектурната трансформация на природно образувание в място за уединение, медитация и молитва.

Религиозните средища се издигат на над 400 метра над долината Пенеас и малкото градче Каламбака на тесалската равнина

По време на страшното време на политическа и социална нестабилност през 14 век, когато османските войски нахлуват във Византия, манастирите систематично са изграждани върху недостъпните върхове, така че до края на 15 век вече съществували 24 манастира. Те продължават да процъфтяват до 17 век.

Днес само шест от манастирите са действащи. Това са: Преображение Господне или Големият Метеор (Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Μεγάλου Μετεώρου, Метаморфосис Сотирос, Мегалу Метеору). Най-големият манастир, основан 1340 г. от свети Атанасий Метеорски, Свети Никола Анапавса (Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Агиу Николау Анапавса) Основан е през първото десетилетие на 14 век. В костницата на манастира се съхраняват черепите на починали монаси. В манастира има фрески и рисунки на иконописеца Теофан Критски, Русану (Ρουσάνου). Основан 1529 върху руините на по-стара сграда от братята монаси Йосиф и Максим от Янина, сега метох, Свети Стефан (Αγίου Στεφάνου, Агиу Стефану). Метох, основан 1192 година, Света Троица (Αγίας Τριάδας, Агиас Триадас). Основан 1362 година и Варлаам (Βαρλαάμ). Основан 1517 година.

Достъпът до манастирите първоначално (умишлено) бил максимално затруден, изисквайки помощ и съдействие отвътре, т.е. никой не могъл да влезе в манастира, ако монасите в него нямали желание да го допуснат. Достъпът се осъществявал, чрез сглобени дълги стълби или големи мрежи, използвани за пренасяне на стоки и хора. През 20-те години на миналия век са направени първите стъпки към улесненото достигане до манастирите, като са изсечени стъпала в скалата. Метеора е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Метеора е разположена на 240 км югозападно от Солун по пътя Солун-Катерини-Лариса-Трикала-Панагия

В непосредствена близост до Метеора се намират селищата Каламбака и Кастраки. Те се използват като изходни точки за туристически обиколки в района. В Каламбака и Кастраки има множество хотели и квартири под наем, както и няколко къмпинга в околността. Югоизточно от Каламбака и северно от Кастраки има прокарани асфалтови пътища, по които може да се обиколят шестте действащи манастира. В манастирите е забранено да се влиза с къси панталони, а жените трябва да са с дълги поли и покрити рамене. Не е позволено да се снима. За вход се заплаща такса от три евро. Всеки манастир има специфично работно време и за обиколката им е добре да се предвидят часовете преди обяд. Районът е сух и горещ, препоръчително е да се носи вода, шапка, подходящи обувки. Освен като духовно и религиозно средище, районът на Метеора е известен и с многобройните катерачни турове, прокарани по отвесните стени.

Манастир Таунг Калат, Мианмар

Манастирът Таунг Калат в Мианмар се намира на върха на вулканичен нек (гърловина, вулканична тапа) , която се издига на 737 метра височина спрямо околността в централната част на Мианмар на около 50 километра югоизточно от Баган и в близост до изчезналия вулкан „Маунт Попа“. Манастирът може да бъде достигнат след изкачването на точно 777 стъпала, а тези, които достигат до върха, са възнаградени с невероятна гледка.

Манастир Тактсанг Палфуг, Бутан

Манастир Тактсанг Палфуг в Бутан, известен още като „Тигърското гнездо“, се намира на утъпкана скала на около 900 метра над долината Паро в Бутан. Скалните склонове са много стръмни – почти вертикални – и сградите на манастира са вградени в самите скали.

Макар да изглежда страхотно и да събужда желанието за пътешествия у всеки приключенец, манастирският комплекс може да бъде достигнат от едва няколко точки. Съществува път през гъста борово гора, както и по пътека за мулета, която е идилично покрита с мъх и молитвени знамена. В много дни облаците напълно скриват манастира и създават усещане за пълна изолация от външния свят.

Манастирът Сумела, Турция

Манастърът Сумела, е построен в скалите над долината Алтъмдере в Турция. Изграден на надморска височина от около 1200 метра, манастирът е основната туристическа атракция в Национален парк Алтъмдере.

Манастирът е основан през 386 г. по време на управлението на император Теодосий I (375 – 395 г.). Легендата разказва, че двама свещеници са се заели със създаването му, след като са открили чудодейна икона на Дева Мария в пещера на планината. По време на дългата си история манастирът няколко пъти е разрушаван и впоследствие възстановяван от различни императори. Манастърът Сумела е запазил сегашна си форма още от 13 век, след като придобива широка известност по време на управлението на византийския император Алексий III Ангел.

Манастирът е изоставен след Първата световна война и дава началото на обмена на население между Гърция и Турция, който принуждава около 2 милиона етнически гърци и турци да напуснат своите отдавна установени общности в Турция или Гърция и да се завърнат в етническите си страни, където не познават никога, загърбвайки местата, на които са живеели техните родове от векове. Сумела остава изоставен в продължение на десетилетия, преди да бъде частично възстановен и върнат към живот като музей.

Висящият манастир, Китай

Висящият манастир  се намира в каньон в подножието на планината Хен в провинция Шанси, Китай. Храмът е построен в скалата около 75 метра над земята и стои подпрян от скрит коридор и дървени греди, вмъкнати в планината. Над 40 стаи, шкафове и павилиони на площ от 152,5 квадратни метра са свързани помежду си чрез коридори, мостове и пешеходни пътеки. Те са равномерно разпределени и добре балансирани по височина. В храма могат да бъдат открити повече от 80 бронзови статуетки, железни каменни статуи и глинени скулптурни статуи, както и каменни резби, посветени на различни династии и императори.

Храмът е бил построен, за да се избегнат ужасните наводнения, които непрекъснато унищожавали къщите на местните хора, а много от тях се разделяли и с живота си. Целта на построяването на манастира била да се използва планината като защита от дъжд, сняг и неумилителното слънце през горещите лета. Днес Висящият манастир е една от основните туристически атракции и исторически забележителности в района Датонг.