Palatka.bg

Корипо: Швейцарското селце, което искате да бъде обявено за…хотел

Малкото планинско селце Корипо, разположено в швейцарските Алпи, всъщност е много повече от село. То е автономна община със собствен герб и кмет, който ръководи градския съвет, състоящ се само от трима местни граждани. С едва дванадесет жители, Корипо е най-малката община в цяла Швейцария. Независимо вече скромния брой жители, населението му продължава постоянно да се свива – само преди две години в селцето живеели четиринайсет души.

Когато Корипо станал напълно независима община в средата на 19-ти век, тя имала население от близо триста души. Но подобно на много класически алпийски общности в Швейцария, Корипо преживява шоково обезлюдяване през последните няколко десетилетия, след като младото поколение постепенно се насочва към по-големите градове в търсене на работа, образование и по-добър живот. Само възрастни хора останали в Корипо. От дванадесетте жители на селцето работещ е само кметът, а всички останали са пенсионери. Средната възраст в Общината е 75 години.

Жителите се страхуват, че съвсем скоро в Корипи няма да остане никой и селцето ще загине

За да се опитат да спасят Корипо от участта да стане град-призрак, местна неправителствена организация, наречена “Fondazione Corippo 1975”, измислила план – да превърне цялото село в туристически курорт, а всички къщи да бъдат обявени за хотел.

В селцето има около 60 празни къщи, построени от местен гранит със сухи каменни покриви и дървени подове. Някои от тези къщи са останали недокоснати повече от шестдесет години, тъй като или нямат собственик, или те никога не са проявявали интерес към имотите си. Идеята е тези къщи да се превърнат във ваканционни вили. Селският ресторант ще се превърне в рецепция, селският площад във фоайето, улиците ще бъдат като коридори, а къщите ще бъдат хотелските стаи. Определено уникално и революционно предложение.

Тази концепция е известна като „albergo diffuso“ или „разпръснат хотел“ и за първи път е използвана в Североизточна Италия с цел съживяване на селища, разрушени от земетресение през 1976 година.

Първата вила, двустайната Casa Arcotti, е отворена за гости в края на юли 2018 г. Останалите къщи в момента се ремонтират, а хотелът ще бъде изцяло открит през 2020 година.