Palatka.bg

Венеция въвежда „входен билет“

Венеция е един от най-застрашените от туристи градове в света. Той е посещаван от десетки милиони хора всяка година, докато местните жители са едва няколко десетки хиляди. Заради този огромен наплив градът приема все по-големи и отчаяни мерки да спре нашествието от туристи, което погубва автентичността на града.

Поредната мярка е въвеждането на „входен билет“ за града, който ще замени досегашната туристическа такса за престой. Цената ще бъде плащана чрез рязко повишаване на билетите за градския транспорт (автобуси от околните населени места и корабчетата, които изпълняват ролята на автобуси в каналите) във Венеция. Тази сума ще варира между 2.5 и 5 евро, според сезона и може да достигне до 10 евро в най-натоварените периоди. От местната управа се надяват, че това ще намали прилива от туристи.

В същото време тази такса ще бъде спестена за всеки, който учи, работи и живее в града постоянно. Приходите от данъците ще бъдат инвестирани в почистване на града, който от години се бори срещу буквалното нашествие на туристи.

Новата за промяна на данъка е приета поради факта, че има множество хора, които не спят във Венеция, а в околните населени места и така не плащат данъци за спане на общината. Приходите от данъци на хотелската база във Венеция през 2018-та са били едва 33 милиона евро, а с новия „входен билет“ се очаква те да нараснат до 40-50 милиона.

Заради уникалната си архитектура, историческа слава и романтична атмосфера Венеция винаги е била известна. През миналия век тя се посещава от стотици хиляди туристи, но нищо общо с рекордните броеве сега. До скоро Венеция е била изключително запазена дестинация за богати и известни хора. Днес обаче, благодарение на глобализацията, лесното организиране на екскурзия, евтините самолетни билети и редица фактори – туристите са станали десетки пъти повече, отколкото град като Венеция може да издържи.

Това нашествие е ужасно за обикновените хора, които живеят в града, защото те са буквално малцинство. Те непрекъснато се оплакват от шума, човешките задръствания на пешеходните зони и мръсотията, която посетителите оставят след себе си. В същото време не е приятно и за самите туристи, които все по-трудно се разминават из тесните улички на старинния град.