Palatka.bg

Финландските авиолинии – най-сигурните в света за 2018 година

2018 година мина и е време за ретроспекции. Знаем, че за много хора летенето все още е повод за притеснение, затова и ще споделим с вас с кои компании трябва да се тревожите наистина и с кои не. На първо място като най-безопасна е Финландският национален авиопревозвач „Финеър“ (Finnair). Веднага след него се нареждат сингапурската компания „Скут Тайгъреър“ (Scoot Tigerair) и норвежката нискотарифна компания „Норуиджън еър шатъл“ (Norwegian Air Shuttle).

Оценката идва от реномирания Център за оценка на данните от самолетни катастрофи в Германия. Той всяка година оценя 100-те въздушни компании с най-висок трафик в света и прави анализ на катастрофите и инцидентите, които са се случили. Така „Финеър“ получава 93.91 точки за сигурност. В другия край на класацията пък, като най-потенциално опасна, е индонезийската компания Garuda Indonesia.

2018-та година беше поредната изключително успешна за авиацията. Именно той продължава да е най-безопасният вид транспорт в света. За цялата година от самолетни катастрофи са загинали 556 души в 15 катастрофи. Това е много повече, спрямо 2017-та – най-безопасната година за въздушния транспорт в света – кога имаше едва 10 катастрофи и 44 смъртни случая.

На фона на стотиците хиляди полети, извършени през годината, това обаче е наистина е много, много малко. За справка само в България, само през 2018 година са загинали 607 души при катастрофи по пътищата. Повече, отколкото за две години всички катастрофи в целия свят при самолетите.

Въпреки това страхът от летене е една от най-разпространените фобии в света. Такава имат около 15% от всички хора на света – повече от почти всички други фобии. Освен това 40% от хората на борда на самолет изпитват частично тази фобия. Изследване показва, че страхът от летенето е най-често срещаната фобия в целия свят след притеснението от говорене пред много хора. Причината за тази фобия е страхът от липса на контрол и неестественото усещане за човек да лети. Не на последно място вина има и факта, че щом стане самолетна катастрофа тя се превръща в голяма световна новина, поради големите мащаби (обикновено загиват десетки хора от различни националности наведнъж) и рядкостта на подобни събития.