Palatka.bg

Пловдив попадна в туристическите препоръки на CNN и The Guardian

Въпреки огромните критики, които Пловдив в момента търпи, заради безумната организация на Европейската столица на културата, той остава един от най-важните в българския туризъм. И как няма – дори лошото управление трудно могат да заличат огромните исторически, архитектурни и културни традиции на града. Не случайно той попадна в класациите за препоръки за туристи на две от най-престижните издания в света – CNN и The Guardian.

В своя статия „Гардиън“ определят Пловдив като „град на изкуството, науката и музиката“. От изданието не пестят хвалебствия, като казват, че той има големи планове за годината. Според медията туристите ще могат цяла година да се наслаждават на редица културни събития – театрални постановки, изложби, концерти и други. Те пишат, че „всичко започва на 11 януари с шоу от музика, светлина и танц“.

Пловдив 2019

Междувременно британската медия посочва и някои конкретни мероприятия, които ще се случат тази година. На „Гардиън“ е направило впечатление „Айляк парад“, който започва през 4 май, изложбата „Еврика!“ на музейко с научни открития на 19 и 20 век, фестивала Opera Open, който ще се състои юни и юли в Античния театър, както и фестивала Brexit Blues посветен на британската музика.

Подобна статия написа и онлайн изданието на CNN, отново по повод „Европейска столица на културата“. Градът попадна в класаци за 19-те най-добри градове за посещение през 2019 година. „Пловдив, който е вторият по големина град в България, се готви да затвърди статуса си на водеща дестинация за градски туризъм в Европа, като и една от двете европейски столици на културата за 2019 година“.

„Известен с римските си руини, Пловдив освен това е бил любимо място на гърци и османци. Разположението му на кръстопът между изток и запад означава, че тук можете да намерите смесица от културни влияния, които са ясно изразени на места като Джумая джамия, чиято възраст е около 600 години и Чифте баня, датирана от османската епоха – баня от XVI век, в която сега се помещават експонати на модерното изкуство“, пишат от изданието.

От CNN пишат за фестивала Opera Open, квартал Капана и редица други забележителности на града.