Palatka.bg

Остров Лендсат – любопитната история на единствения остров кръстен на сателит

Сателитните изображения, предоставени безплатно чрез приложения като Google Earth и Google Мапс, позволяват на всеки човек с обикновен компютър/смартфон и достъп до интернет да се превърне в приключенец и изследовател, пътуващ из целия свят. Тази изключителна възможност, която модерните технологии ни предоставят в XXI-и век е довело до откриването на десетки, вероятно дори стотици, места на планетата ни, които преди това са били неизвестни. Благодарение на сателитните снимки за открити метеоритни кратери, върхове и дори цели острови. Макар и малки острови. Именно подобна е и историята на остров Лендсат.

През 1972 г. НАСА стартира програмата Landsat, чиято основна цел да заснеме Земята от космоса, а пресяването на милионите изображения, заснети от спътниците, се превърнало в нова и вълнуваща работа за картографите.

В този период изследователката Бети Флеминг работи в отдела „Изследвания и картографиране“ на Министерството на енергетиката, мините и ресурсите на Канада. Канадският отдел получава изображения от сателита Landsat приблизително на всеки две седмици, а задачата на Флеминг е да съпостави районите на Канада с дивата природа и да потърси възможните локации, където биха могли да се построят нови пътища. По онова време хидрографските карти за северното крайбрежие на Лабрадор не са били актуализирани от 1911 г., когато британската армия ги прави въз основа на проучвания и на съмнителни бележки, направени от преминаващи моряци.

Флеминг разглеждала изображенията от този район, когато забелязала няколко малки бели петънца във водите на около 20 км от брега на Лабрадор

Първоначално тя предполага, че това са айсберги, но когато някои от петънцата продължавали да се появяват в една и съща позиция върху няколко изображения, тя вече знаела, че това би трябвало да са постоянни елементи. Следващото лято канадското отделение за хидрографско проучване изпратило екипаж да посети около 20 такива места, за да провери тяхното съществуване. Повечето от тези елементи за локализирани и е установено, че са незначителни скали, частично потопени в морето, с изключение на един малък остров с размери около 25 метра на 45 метра. Днешните сателитни камери са достатъчно мощни, за да виждат отделни автомобили и дървета на земята, но тогава изследователите са били толкова впечатлени, че един сателит може да открие толкова малка характеристика, че те дали креативно и нестандартно наименование на този скален остров, наричайки го остров Лендсат в чест на сателита, който помогнал за откриването на острова.