Palatka.bg

Спорят за монетите от Фонтан ди Треви

Фонтан ди Треви стана от онези задължителните дестинации, от които ако не си се тагнал и пуснат стори – значи не ставаш. Това е може би най-популярният фонтан в света. Всеки ден той е посещаван от десетки, дори стотици, хиляди хора, които се снимат и хвърлят монета за щастие в него. И ако си мислите, че става въпрос за дребни пари – грешите. Само за една година във фонтана се хвърлят монети, оценявани на повече от 1.5 милиона евро! Почти всяка вечер фонтанът се чисти от монетите, хвърлени в него, които са толкова много, че само за няколко седмици несъбиране биха изместили цялата вода от фонтана и прелели. Ето защо и спорът за това кой ще събира и какво ще се правят с монетите стои на дневен ред в Рим.

Фонтан за милиони

Спорът е между местната кметска управа и Римокаталическата църква. До момента парите са събирани от църквата и нейната организация „Каритас“, която решава какво да прави с парите, но обикновено ги използва за благотворителност. Сега обаче кметът на града Вирджиния Раджи поиска местната управа да се разпорежда със средствата и те да бъдат инвестирани в рушащата се инфраструктура на Рим. От религиозната организация обаче отговориха, че това ще ощети бедните хора, при които досега отиват парите.

Това обаче не трогна местната оправя, която одобри решението за това накъде ще се пренасочат парите от „Фонтан ди Треви. То ще влезе в сила от април тази година. Решението обаче породи много негативни коментари на италианците в социалните мрежи, които настояха парите отново да бъдат насочени към „Каритас“. Това е поредният акт на недоволство към местната управа, която е на влас от 2016 година. За сега кметицата изглежда неспособна да се справя с редицата сериозни проблеми на един от най-посещаваните и важни световни градове. Въпреки огромния приток туристи Рим тъне в дългове, а и има много сериозни проблеми с трафика, огромната нужда от спешни ремонти и боклуците.