Palatka.bg

Кафето в световен мащаб е в критична опасност

Можем ли да си представим света без кафе? Това е повече от напитка. Кафето е ритуал, рутина, социална дейност и култура. Универсален човешки „език“, който съществува по всички краища на планетата. Повечето от нас започват деня си с кафе, а „хайде да се видим на по кафе“ е нарицателно за срещи. Малко хора обаче знаят, че то е в критична опасност..

Първата пълна оценка на рисковете за сортовете растения кафе по света показват, че 60% от 124-те известни естествено вида са на ръба на изчезване, съобщава BBC. Повече от 100 вида кафеени дървета растат естествено в горите, включително двата вида, които се използват с търговски цели.

Учените твърдят, че цифрата е „тревожна“, тъй като дивото кафе е от решаващо значение за поддържането на глобалната култура на поене кафе. Около едно на всеки пет от световните растения е застрашен от изчезване, а цифрата от 60% е „изключително висока“ „Ако не бяха дивите видове, днес нямаше да пием толкова кафе в света“, казва д-р Аарон Дейвис от Кралската ботаническа градина Кю пред Би Би Си.

Причината е, че всички култивирани сортове кафе произлизат от дивите такива. И до днес много често се смесват различни видове, за да се заздравят растенията и да се получат нови сортове.

Новите изследвания, публикувани в списанието Science Advances, установиха, че мерките за опазване са били „неадекватни“ за дивите растения кафе, включително за тези, които се считат за „критични“ за глобалното производство на кафе. Проучването установява, че 75 вида диви кафета се смятат за застрашени от изчезване, 35 не са застрашени, а за останалите 14 има твърде малко проучване и информация.

Свят без кафе?

Още по-опасно е, че проучването установява, че само 28% от дивите видове кафе растат извън защитените зони и само около половината от тях са запазени в банките за семена. Един от най-популярните сортове – „Арабика“ – вече може да бъде квалифициран като „застрашен от изчезване“. Според проучването естествената популация на кафе може да се свие с до 50% до 2088 г. само заради изменението на климата.

Много хора не знаят, но в света се използват само два сорта кафе за пиене – това са „Арабика“ и „Робуста“. Те имат много разновидности и смеси, но това са двата основни сорта. Другите 122 вида не са годни за човешка консумация. Те обаче са критично важни, защото могат да съдържат гени, които могат да бъдат впрегнати от учените, за да помогнат на „Арабика“ и „Робуста“ да оцелеят сред климатичните промени и зараждащите се болести, които атакуват дърветата. Дивите кафера растат предимно в отдалечение гори на Африка и остров Мадагаскар, но се срещат и в някои тропически гори в Инди, Шри Ланка и Австралия. Тяхното изчезване може да бъде пагубно за цялата култура на пиене на кафе.