Palatka.bg

Каската деле Марморе: Съдаденият от римляните изкуствен водопад в Италия

Около 8 километра източно от град Терни, в района на Умбрия в Италия, се намират красиви тристепенни водопади, наречени Каската деле Марморе или водопадите Марморе. Любопитната история на тези красиви водопади не се крие само в тяхното величие и красота, но и във факта, че те е продукт на човешката намеса в природата.

Digital StillCamera
Преди две хиляди и двеста години тук не е имало водопади

Река Велино, където се намират водопадите, се движела по съвсем различен маршрут, който завършвал в блато в равнините на Рейти. Застоялите води на блатото били смятани за нездравословни, опасни и според мнозина били причина за различни болести, които тормозели населението в района. След много оплаквания и предложения в крайна сметка римският консул Маний Кюри Дентатус наредил изграждането на канал, известен като Каналът Куриано. През 271 г. пр. Хр. започнала реализацията на проекта и блатото било пресушено, като водите били пренасочени и се създали водопадите Марморе. От там водата се спускала с нова връзка, река Нера, която продължавала движението си отдолу.

Въпреки плановете и надеждите, решението не дало очаквания резултат. Долината на Рейти продължавала да се наводнява, а когато водата повдигала нивото си в река Велино, сега заливала и долината на Терни, където водата се отклонявала. Изработеният от човека канал и произтичащото от него наводнение станали дълъг източник на спорове между жителите на долината Терни и Рейти.

Каналът, за който преди години местните жители се молели, сега искали да бъде затворен

Въпросът между двата града породил толкова много напрежение, спорове и дори намеци за насилствено решава на създалия се проблем, че римският сенат бил принуден да се изкаже по въпроса, след като жители и от двете области се обърнали към него през 54 г. пр. Хр. В крайна сметка обаче, дори в центъра на огромната и велика империя не можело да се стигне до консенсус и въпросът оставал неразрешен с векове.

След разпадането на Римската империя, началото на варварските нахлувания и развитието на феодалната система довели до постепенно изоставяне на териториите в района и селските райони. Липсата на поддръжка на канала „Куриано“ се превърнал в още по-сериозен проблем за местните жители – в основата на канала започнала непрестанно да се натрупва тиня, а долината на Рейти отново започнала да се наводнява непрестанно.

Едва 1700 години след началото на проекта, през 15-и век папа Григорий XII наредил изграждането на нов канал, който да възстанови първоначалния поток

По-нататъшни подобрения са направени от папа Павел III в средата на 16-ти век и е монтиран регулиращ клапан за контрол на потока и нивото на водата, което да гарантира, че местността няма да бъде наводнявана отново. Окончателните корекции, които придават на водопада сегашния облик, са направени от архитект Андреа Вичи по нареждане на папа Пий V1 в края на 18 век.

Архитектът Андреа Вичи успява да разреши повечето от проблемите, свързани с наводненията в района, които позволило запазването на вида и структурата на водопадите непроменени през последните двеста години. Въпреки това, сега има водноелектрическа централа в река Велино, която причинява намаляване на потока на водопада или увеличаване в зависимост от това кога инсталацията освобождава излишната си вода. Водата се освобождава два пъти всеки ден в продължение на един час – между 12:00 и 13:00 и отново между 16:00 и 17:00 часа. По време на празниците се освобождават допълнително количество вода, за да имат възможности дошлите туристи да се насладят на Каската деле Марморе в пълния ѝ блясък.

Водопадите Марморе имат обща височина от 165 метра, което го прави най-високият изкуствено създаден водопад в целия света. Най-високата от трите секции е 83 метра.

Каската деле Марморе днес вече не причинява проблеми на местните хора след хилядолетия на непрестанни затруднения. Днес вече всичко е различно, като не само, че водопадите не са причина за спорове и агресия, а напротив – водят много туристи в района, а знаем, че там, където има много туристи – има и пари.