Palatka.bg

Само 5 минути сред природата подобряват настроението ни

Живеем в свят на стреса, психичните разстройства, паник атаките и депресиите. Тези състояния са като епидемия. Те винаги са съществували, но никога в тези размери. Причините са много, но предимно заради начина ни на живот. Стотици хиляди години Homo Sapiens е живял сред природата, събирайки и ловейки. Дори по време на земеделската революция пак сме имали голям досег с природата. Но не и днес, затворени в кутийките на домовете и офисите си и скитайки не сред дървета и поточета, а сред бетонни блокове и асфалтирани булеварди.

Ето защо съвременният човек има по-голяма нужда от досег с природата от всякога. Ново изследване показва, че само 5 минути сред нея подобрява настроението ни и ни помага да се борим със стреса, разказва Travel + Leisure.

В проучване, публикувано в Journal of Positive Psychology, изследователите установили, че участниците, които са прекарали само пет минути в природата, са получили увеличение на положителните емоции. Те са провели два експеримента преди да стигнат до това заключение.

Природата бори стреса

В първия експеримент общо 123 участници доброволци, хора, работещи и учещи в университет, са били назначени на някакво задължение или сред природата (градски парк на границата на университетското градче), или на закрито място (лаборатория без прозорец). Участниците бяха помолени да премахнат всички електронни устройства и да се съсредоточат върху околната среда, докато стоят седнали за пет минути.

След това всеки човек е помолен да прецени обхвата на емоциите, които включват както хедонични настроения (емоции, свързани с комфорт и удоволствие), така и само-трансцендентни емоции (включително чувство на благоговение, благодарност и усещане, че сте част от нещо по-голямо).

Когато става въпрос за хедонични емоции, тези, които седяха отвън, преживяха повишение преди и след теста, докато тези в затворени помещения не го направиха. По същия начин, когато става въпрос за само-трансцендентни емоции, тези, които са на открито, имат по-голямо увеличение от тези вътре.

За второто проучване, 70 участници от психологическия факултет на университета бяха помолени да прекарат 15 минути (без електронни устройства), разположени в двете обстановки – сред природата и в лабораторията. За второто проучване изследователите също така включиха скала, в която участниците да изследват отрицателни емоции, включително стрес, депресия и тревожност по четирибалова скала. Оказало се, че отрицателните емоции значително намаляват, когато хората прекарват време сред природата.