Palatka.bg

Защо повече жени пътешестват по света „соло“?

В света на глобализацията, в който живеем днес, да пътуваш е по-лесно от всякога. Това става благодарение на евтините самолетни билети, все по-отворените граници и възможностите, които дигиталните технологии дават за дистанционна работа. Много хора зарязват обичайния начин на живот и се превръщат в „модерни номади“. Обикновено това са модерни хора от западните държави, които работят в сферата на дигиталните услуги и могат да си позволят да работят от всяка точка на света без това да намалява разходите им. Като допълним и сравнително мирните и безопасни времена, в които живеем – не е учудващо защо толкова хора избират този алтернативен начин на живот. Оказва се обаче, че много от тях са жени. Защо? На този въпрос се опитва да отговори в свой материал списание Vox.

В миналото също е имало жени, които са пътували по света, но те са били по-скоро изключение. Във времена, в които пътешествието извън границите на селото, а какво говорим за държавата или континента е било изключително трудно, бавно, опасно и авантюристично. Ето защо хилядолетия наред то е било запазено предимно за мъжете. Именно мъже са първите откриватели на „новите светове“, моряци, изследователи, учени, антрополози, търговци, организатори на експедиции. Тогавашното патриархално общество е намирало идеята за жени пътешественици за неприемлива и такива деяния не са били насърчавани. Мястото на жената е било у дома.

Еманация на жените номади

За щастие всичко започва да се променя през 18 и 19 век, като през 20 вече има забележителни жени откриватели, авантюристи и пътешественици – една от които известната Амелия Еърхарт. Малко по малко жените по света завоювали своето право да бъдат самостоятелни. И така стигаме до днешния ден, в който жените пътуват по света, повече отколкото мъжете. Това става благодарение на множество социални, демографски и технологични промени.

Според проучване на Booking.com от 2014 г., 72% от американските жени обичат да пътуват соло. Научноизследователската компания Hitwise пък установи, че 55 процента от соло пътуванията в Обединеното кралство се осъществяват от жени и то най-вече от такива на възраст 25-34 години, живеещи в Лондон.

Тази статистика, от днешна гледна точка, не е учудваща, но би била съвсем доскоро. Тя говори много положително за самостоятелността на днешните модерни жени. Днес те имат повече средства и по-малко задължения, отколкото жените от миналите поколения. Логистично, както казахме, пътуването е просто осъществимо. Но не само тези факти накараха жените да пътуват повече сами, а и схващането, че пътуването е един вид терапия – самопомощ. Пътешествията в чужбина носи самоусъвършенстване, откриване на себе си и отърсване от стреса и коловоза на ежедневието – неща, за които днешните жени са готови да платят много пари и време.