Palatka.bg

Древни руини, много по-стари от Пирамидите, бяха открити в Канада

Екип от археолози откри древно селище в Канада, чиято възраст е меко казано впечатляваща – тя се разпростира в рамките на няколко хилядолетия, изпреварвайки по години дори епохата на построяване на Египетските пирамиди.

Екип от студенти, ръководители и преподаватели от археологическия отдел на Университета Виктория са открили най-старото селище в Северна Америка. Това древно село било открито, когато изследователите търсели остров Трике, остров, разположен на около 500 километра северно от Виктория, Британска Колумбия.

Екипът открил древни куки и копия, както и инструменти за запалване на огън. Въпреки тези любопитни и изключителни открия, те наистина ударили джакпота, когато намерили древно огнище, което било използвано за готвене, и от което успели да получат люспи от изгорените дървени въглища от праисторически канадци.

Проучването, чрез въглероден анализ на откритото огнище надхвърлило техните очаквания. Учените успяха да установят, че селището датира на възраст от 14 000 години, което го прави значително по-старо от пирамидите на Древен Египет, които са били построени преди около 4 700 години.

За да разберем колко много време всъщност е това, трябва да имаме предвид, че една от най-известните жени в историята и един от най-известните владетели на Египет – Клеопатра е живяла по-близо до днешния ден, отколкото към създаването на пирамидите. Дори в контекста на това, което смятаме за „древни хора“, египетските пирамиди са изключително стари.

Това новооткрито селище е три пъти по-старо от пирамидите

Алиша Гауро, студентка докторска степен, която помогнало да се открие това археологическо съкровище, отбелязва: „Спомням си, когато получихме данните за възрастта на селището, ние просто се облегнахме назад и си казахме:„Господи, това е наистина старо”.

Тя и нейният екип започнали да проучват района за древни селища, след като чули легенда на местните хора Хайлцук, които разказали за парче земя, което никога не замръзвало.

Уилям Хюсти, местен жител допълва: „Замисляйки се как тези истории са оцелели, за да бъдат подкрепени от археологическите доказателства, е просто невероятно. Това откритие е много важно, защото то потвърждава много от историите, които нашите хора разказват от хиляди години.“

Изследователите смятат, че това селище показва масова човешка миграция по крайбрежието на Британска Колумбия.

„Това, което правим, променя нашата представа за начина, по който Северна Америка е била заселена за първи път“ – отбелязват учените. Те се надяват да продължат да търсят околните острови за повече доказателства за тази миграция.