Palatka.bg

В Сенегал отвори врати най-големият музей, посветен на африканското изкуство

В столицата на Сенегал, Дакар, беше открит нов музей, който си поставя за цел да бъде най-големият африкански музей, посветен на изкуството и историята в цяла Африка. Музеят на черните цивилизации (известен още като MCN или Musée des Civilizations Noires, на френски език) бе открит в края на ни миналата година декември и беше практическото осъществяване на мечтата на Леополд Седар Сенгор – първият президент на Сенегал след обявяване на независимостта на страната от Франция през 1960 г. По време на официалното откриването на музея в Сенегал министърът на културата Абду Латиф Кулибали каза, че Musée des Civilizations Noires е „мечта, която чернокожият свят е чакал толкова дълго“.

Музеят включва експонати, свързани с африканската диаспора в САЩ, доказания африканския произход на човечеството и приноса на Африка за науката и технологиите

Кръглата форма на самия музей е вдъхновена от традиционните сенегалски колиби, и въпреки че има над 150 000 квадратни метра пространство, много галерии все още са празни. Това е така, защото Сенегал планира да подаде официални искове за репарация на Франция за откраднати артефакти, които страната се надява скоро да бъдат върнати в законния им дом и да запълни музея. Засега обаче съвременното изкуство от африкански и карибски художници ще запълни галериите на музея.

Според информация на Ройтерс около 90% от културните артефакти на Сенегал понастоящем се намират в музеи в Европа или в частни колекции – статистика, която Сенегал се надява да промени. Особено сега, когато най-накрая има прекрасен дом за тях. Френският президент Емануел Макрон обеща да постигне компромис по отношение на репарациите на африканските артефакти, въпреки че все още не са предприети конкретни стъпки.

Както първата постоянна изложба – „Африкански цивилизации: непрекъснато създаване на човечеството“, така и основният куратор на музея имат много по-дълъг поглед върху африканската история от последните векове на колонизация и сътресения. Сегашните творби подчертават континента като „люлка на цивилизацията“ и генетичното и културно ехо, което може да бъде открито днес сред милиони хора по целия свят.