Palatka.bg

Отвориха музей на КГБ в Ню Йорк

КГБ – секретните служби на СССР са една от най-митичните и страшните сили за сигурност в историята. Няколко поколения американци са израснали с митове и истини за тях, затова и е напълно нормално да бъде открит такъв музей в Ню Йорк. И, очаквано – той предизвиква огромен интерес. Музеят е открит от литовския емигрант Юлиус Урбайти, който в продължение на над 30 години събирал всякакви артефакти и истории за КГБ. След като колекцията му набъбнала на над 5000 предмета – той решил, че е време да я сподели със света.

Музеят отваря врати в много правилно време – в дни на огромно напрежение между Русия и САЩ. Невижданата от Студената война насам криза между двете държави направи отново Русия враг номер 1 за американците. Медиите в САЩ непрекъснато разказват истории за сегашните сили за сигурност на Путин, а покрай случаите с отравянето на Солсбъри в Англия и процеса Мария Бутина – темата е по-актуална от всякога.

В колекцията на нови музей могат да се видят множество интересни артефакти, истории и съвременни интерактивни изложби. Не е пропуснат и „българският чадър“ – убийството на Георги Марков в Лондон с рицин, което се превръща в едно от най-известните и широко отразявани убийства в историята на КГБ. Сред другите любопитни експонати са всякакви „бръмбари“ за подслушване, стол за разпит, скрити камери и т.н.

Създателите на музея са се постарали и да пресъздадат максимално автентична реплика на кабинет на агент на КГБ, в който могат да се видят униформа, документи и други интересни предмети от ежедневието на шпионина. Там се намира огромна колекция от уреди за подслушване и следене, оръжия, агитационни плакати и оригинална врата от затворническа килия. Музеят пресъздава и живота на хората в Съветския живот, които е трябвало да живеят под непрекъснат страх от подслушване, следене и в последствие – репресии.

Цената на билета за входа на музея на КГБ е висока – 25 долара, но вече се радва на много голям интерес от гражданите и посетителите на Ню Йорк.