Palatka.bg

Международната църква на канабиса в Денвър, САЩ

Психеделичният интериор на тази 113-годишна преустроена лютеранска църква в квартал Вашингтон парк в Денвър всъщност е напълно подходящ за целите на създателите ѝ, тъй като това е Международната църква на канабиса. Това е уникална общност, в която членовете, които се наричат Елевъристи, използват канабис за духовни цели, вярвайки че той категорично влияе единствено и само положително върху живота им.

„Мисията на Международната църква на канабиса е да предложи дом за възрастни, които искат да създадат най-добрата версия на себе си чрез свещеното растение“ – се казва в сайта на църквата, разказващ за тяхната мисия. „Нашият начин на живот е свързан с духовното пътуване на индивида и търсенето му на смисъл, чрез самооткриването, което може да бъде ускорено с използването на ритуалния канабис. Елевъристите не претендират за божествена власт, нито за авторитарна структура, затова всички членова от различни религиозни и културни среди и групи са добре дошли да посетят нашия параклис и да вземат участие в нашите тържества.”

Църквата отваря вратите си на 20 април 2017 г. – ден, празнуван от потребителите на канабис като един вид неофициален празник, свързана с консумация на растението

Изненадващо е, че Международната църква на канабиса е третата по рода си в страната; другите две се намират в Лансинг, Мичиган и Индианаполис, Индиана.

Седалището на общността е разположено във вековна тухлена конструкция, която някога се е наричала Апостолска църква на планината Голгота. Църковната собственост е закупена от родителите на един от основателите на Църквата на Канабиса – Стив Берке, чиито родители я закъпули с намерението да преустрои сградата в множество жилищни апартаменти. Берке и приятелите му обаче убеждават родителите му да превърнат църквата в централата за новосъздадената им религия.

Берке наел легендарния художник Кени Шарф, за да превърне сградата в отговарящ на идеите и вижданията на Международната църква на канабиса символ. Берке също работил в испанския художник Окуда Сан Мигел, който вече имал в изрисуването на изоставени църкви в Испания и Мароко, който спомогнал за създаването на интериора.

Публикувахте от International Church of Cannabis в Вторник, 11 юли 2017 г.

В деня на откриването около 50 души посетили църквата. Впоследствие редовните им „абонати“ се увеличи до 200 за по-малко от седмица. До август църквата вече имала имената на 1400 души в списъка си с „вярващи“.

На адреса https://www.elevationists.org/explore може да разгледате цялата църква, чрез специално създадената 360-градусова обиколка.

Марихуаната е законна в Колорадо, но само ако пушите у дома или в частни клубове. За да се съобразят с местните закони, пушенето не е позволено вътре в църквата по време на посещенията от четвъртък до неделя. Но в петък вечер се провеждат частни партита, на които се употребява канабис.