Palatka.bg

Пъзелууд: Гористата местност, вдъхновила Толкин да създадена Средната Земя

Филмовата трилогия „Властелинът на пръстените“, базирана на класическия роман със същото име от Дж.Р.Р. Толкин е заснет почти изцяло на територията на Нова Зеландия. Страна, която съумя да превърне поредицата и историята в един от символите си. В същото време обаче но вдъхновението за митичното царство на Средната земя идва от реалната родина на Толкин – Англия (Авторът е роден в Блумфонтейн, главен град на живописната Оранжева република, Южна Африка, в семейството на Артър Руел Толкин и Мейбъл Съфилд, англичани. Баща му се преместил в Блумфонтейн заради получено повишение в банката, в която работил в Англия.На тригодишна възраст обаче Джон Толкин заминава с майка си и брат си за Англия, където остава за постоянно).

Едно от местата, за които широко се смята, че са вдъхновили Толкин, е Пъзелууд – древна гориста местност близо до Коулфорд в Гората на Дийн в Глочестър. Тази гора покрива 14 акра мъхести скали, усукани корени и горски мостове, с лабиринт от пътеки, които се навиват през деретата и превръщат цялата местност в объркваща загадка, в която лесно всеки неподготвен би могъл да се изгуби.

Puzzlewood

Добивът на желязна руда е оставил района със специфични особености на ландшафта, състоящи се от аморфни плитки ями и необикновени лабиринтни кухини с дълбочина до няколко метра. Този вид геоложка характеристика е известен като скоул.

P5111842a

Геоложките проучвания показват, че тези характерни местности действително имат естествен произход. Те започват като естествена подземна пещерна система, която се е образувала в карбоновите варовици от Гората на Дийн преди милиони години. Повдигането и ерозията в крайна сметка причинили тази пещерна система да се изложи на повърхността. Желязната руда, вероятно получена от оттичането на богати на минерали разтвори, образувани в пещерите и в пукнатините в околния варовик, който по-късно е експлоатиран от хората през желязната епоха, а по-късно и през римския период. След като римляните са напуснали, природата възстановила стария пейзаж с мъх и дървета, за да създаде уникалния ландшафт. Всичко това се запазва недокоснато чак до 19-ти век, когато горите са отворени посещения за първи път от векове насам.

Puzzlewood

Толкин не е единственият, който е бил очарован от Пъзелууд. Някои казват, че митичната „Забранена гора“ в света на Хари Потър носи поразителни прилики с географията на Пъзелууд, което намеква, че е силно вероятно Джоан Роулинг да е открила вдъхновението си на същото място, на което го е открил и великият Джон Толкин.

Puzzlewood

puzzlewood 4