Palatka.bg

Чарът на плаващите рибарски ферми в Китай

В защитените крайбрежни води на Бохайско море, Жълто море, Източнокитайско море и Южнокитайско море могат да бъдат открити големи рибни стопанства, където морски ракообразни като скариди, мекотели и стриди се отглеждат в изкуствени заграждения. Тези ферми в Китай са създадени от плаващи мрежести парцели, чрез разпръсната мрежа от свързани дървени пътеки и платформи. Над тях рибарите са построили дървени къщи и хижи, където живеят цели семейства.

Тези снимки са направени в югоизточната китайска провинция Фудзиен, където има множество плаващи ферми, които отглеждат търсените миди – деликатес, който се яде в Азия на банкети и дори се обменя като подаръци. Индустрията на морските култури – специализираният клон на аквакултурата, където морските организми се отглеждат в открития океан – е толкова голяма тук, че е привлякла своя собствена туристическа индустрия.

Китай е най-големият световен производител и потребител на риба, което представлява една трета от цялото производство на риба в света и две трети от световното производство на аквакултури.

Китай има много дълга история в отглеждане на риба

Имайки предвид множеството реки, водоеми и океани, които винаги са били част от територията на Китай, независимо различните епохи, не е изненада, че бихме могли да се върнем назад повече от 3000 години и все още да имаме доказателства за рибарска активност от страна на местните жители. Въпреки огромната история на Китай, рибарското се е зародило като мощна и влиятелна за икономиката индустрия едва през 90-те години на миналия век.

През последните години обаче производството в Китай започна да се свива поради множество фактори, но основните са прекомерен риболов, замърсяване и лоши практики, заради които биоразнообразието е непоправимо повредено. Всяка година има тримесечна забрана за риболов, за да се даде възможност на рибните запаси да се размножават и да се възстановяват, но това не е достатъчно, за да се възвърната нужните стабилни за популациите бройки. Също така многократно се регистрират нарушения на тези временни ограничения, които допълнително притискат популациите и с всяка година те намаляват все по-бързо и бързо, а някои са вече дори под минималния си праг за оцеляване на вида.