Palatka.bg

Красива опашка на динозавър беше открита почти перфектно запазена в кехлибар

Едно уникално откриетие беше представено само преди няколко дни – беше открита идеално запазена опашка на динозавър. Откритие, което би могло да хвърли нова светлина върху динозаврите – тези изчезнали същества, които, макар и изследвани активно от десетилетия все още крият безброй тайни и все още имаме далеч повече въпроси, отколкото отговори по отношение на техния начин на живот или дори външен вид. Неповторимото открие е важен етап, който отваря нов прозорец за изучаването на биологията на тези животни, които са доминирали над Земята повече от 160 милиона години.

Учените, които са подложили откритието на изследване предполагат, че опашката е бил кафеникава отгоре и бяла от долната си страна.

„Това е първият път, в който откриваме материал от динозавър, който да е запазен в кехлибар“

– каза съавторът Райън Маккелър от Кралския музей на Саскачеван в Канада.

Неговият колега и водещ учен в изследването – Лида Шинг от Университета за геоложки науки в Пекин открива забележителния фосил на пазар за кехлибар в Мичина, Мианмар.

Откритият кехлибар е на възраст 99 милиона години и вече е бил полиран, за да се използва при направата на бижута. Продавачът е смятал, че в кехлибар има материал от растителен, а не животински произход. При по-внимателно разглеждане обаче се оказало, че това е опашката на пернат динозавър с размера на врабче.

Лида Шинг успява да установи къде е бил открит кехлибарът, след като тръгва по пътя на откритието си успява да достигне до миньора, който пръв изкопава този изключителен фосил.

Д-р Райън Маккелър отбелязва, че изследването на анатомията на опашката категорично доказва, че определено тя определено принадлежи на пернат динозавър, а не на древна птица.

„Можем да бъдем сигурни, че опашката е динозавърска, защото прешлените не са слети в пръчка или пигостил, както при съвременните птици и техните най-близки роднини“ – обяснява той. „Вместо това, опашката е дълга и гъвкава, с килове от пера, които се спускат от всяка страна.“

Д-р Маккелър каза, че има признаци, че динозавърът все още е съдържал течности в тялото си, когато е бил погълнат в смолата на дървото, която в крайна сметка е образувала кехлибара. Това показва, че дори е възможно, да се окаже, че динозавърът е попаднал в капана на лепкавата субстанция, докато е бил още жив.

Съавторът на изследването професор Майк Бентън от университета в Бристол добавя:

„Удивително е да видим всички детайли на опашката на динозаврите – костите, месото, кожата и перата – и да си представим как този малък приятел е залепил опашката си в смолата, а след това вероятно е умрял, защото не е можел да се движи свободно.“

Изследването на химическия състав на опашката, където тя е била изложена на повърхността на кехлибара, дори показва следи от желязо – вероятен спомен от кръвта, която някога е изпълвала тялото на динозавъра.

Находката също така хвърля светлина върху това как са били подредени перата върху телата на тези динозаври, защото 3D характеристики често не са достатъчно ясни, поради компресията, която се получава, когато труповете се превърнат във вкаменелости в седиментните скали.

На перата липсва добре развитата централна ос- рахис (тя е гъвкава и изключително здрава. От нея излизат редици взаимно свързани първи разклонения, наречени рами, които оформят гладкото ветрило на перото), които са широкоразпространени при съвременните птици.

Областта Качин, в североизточната част на Мианмар, където е намерен екземплярът, произвежда кехлибар от 2000 години насам

Поради голямото количество насекоми, които могат да бъдат открити в кехлибара, през последните 20 години, районът се превърна в особено важен за центът за за учени, които изучават древни членестоноги.

„По-големите кехлибарени парчета често се разпадат в процеса на добив. Докато достигнат до нас, те често вече са се превърнали в бижута. Никога не знаем колко от изначалното откритие е изгубено“ – казва д-р Маккелър.

Подобни открития ни вдъхват оптимизъм, че все още съществуват множество въпроси, които ще ни разкрият своите отговори, а нямат да се превърнат във вечна енигма. Динозаврите са били владетели на Земята в продължение на огромен период от нейната история и несъмнено, независимо че от тяхното съществуване до днес са минали милиони години, има много още какво да научим за тях. Понякога забравяме колко продължителна е била тяхната „империя“ в историята на нашата планета, но само за сравнение – първият Homo Sapies, т.е. човек като нас, се появява на света преди около 200 000 години. Динозаврите владеят Земята близо 260 милиона години…