Palatka.bg

Носителят на „Оскар“ „Сам на скалата“ – една истинска история за смелостта, любовта и страха от загубата

Носителят на „Оскар“ и отличен с БАФТА документален филм „Сам на скалата“ разказва за подвига на соло катерача Алекс Хонълд, единствения човек, изкачил 915-метровата скала Ел Капитан в националния парк „Йосемити“ без въже и предпазно оборудване. Продукцията е една изумителна и съкровена история за смелостта и силата на мечтите.

Въпреки опитите на близките му да го разубедят от това опасно начинание, соло катерачът с най-големи постижения в областта свободното катерене, се подготвя психически и физически за най-смелото си приключение досега. Той поставя на изпитание тялото и убежденията си в стремеж към триумф над невъзможното и разкрива личната цена на успеха, като оставя близките си в ръцете на страха от загубата.

Режисьори на вълнуващата продукция са Елизабет Чай Васарели, носител на редица награди в областта на документалистиката, и съпругът ѝ, известният фотограф и катерач Джими Чин. С изкусното си майсторство те успяват да уловят по един изключително красив начин искрените човешки мигове, наред с екстремното катеренето на Хонълд. Огромна заслуга за успеха има и брилянтната операторска работа на екипа им, съставен от 15 души.

„Освен че е вдъхновяващо послание за постоянство и решимост, „САМ НА СКАЛАТА“ е и шеметно кинематографично постижение, което показва красотата и величието на националните паркове. Филмът е въздействащо напомняне, че от всички нас зависи да опазим естествения свят, който ни заобикаля, “ споделя Бърнстийн.

Филмът ще се излъчи на родния ефир на 3-ти март в 20:55 часа по National Geographic. А по време на излъчванията си в кината „САМ НА СКАЛАТА“ постави няколко рекорда в американския боксофис. Нареди се и на първо място по приходи сред документалните филми за 2018 г. в Обединеното кралство и е сред топ 20 за документалните филми за всички времена в САЩ и Австралия.