Palatka.bg

Пленителните подземни домове в селцето Матмата, Тунис

Много общности по света, особено такива, които се намират в горещи климатични пояси, традиционно живеят в пещери, за да избягат от топлината. Берберите от Матмата, малко селце в южната част на Тунис, се справят с горещината по подобен начин. Въпреки това, за разлика от повечето подземни жилища, домовете в Матмата не са построени в планината. Вместо това, те се създават чрез изкопаване на голяма яма в земята, а след това около страните на ямата се изкопават пещери, които се използват за отделни помещения. Откритата част на огромната дупка функционира като вътрешен двор и понякога е свързан с други „дворове“ наблизо чрез канали, подобни на траншеи, образуващи голям и сложен подземен лабиринт.

Матмата и шепа подобни градове в Тунис са разположени на шелф от пясъчник, който е достатъчно мек, за да е възможно в него да се копае с елементарни ръчни инструменти, но същевременно е достатъчно здрав, за да бъде стабилната основна, която осигурява спокойствието на местните жители в продължение на векове. Берберите изкопават домовете по този начин в продължение на повече от хиляда години.

Платото Матмата, където се намират тези жилища, е позиционирано до тесен коридор, който е единствената земна връзка между Либия и Тунис

Този регион е бил завладяван от различни нашественици през цялата човешка история, принуждавайки берберите да се оттеглят на платото, където започват да копаят къщи високо в планините. По-късно, когато отношенията с арабските нашественици станали по-приятелски и спокойни, берберите започнали да се чувстват по-сигурни и спокойно и мнозина се движели надолу по платото, започвайки да създава села и домове в по-ниските склонове на планината, а по-късно –  в равнините.

Днес тези пещерни жилища са основна туристическа атракция

Матмата има още една причина да бъде не само интересен за обикновените туристи град, но да бъде включена в маршрута на всеки турист-киноман – градчето е една от локациите, на които са заснети части от „Междузвездни войни“. Домът на Люк Скайуокър всъщност е подземен хотел на име Сиди Дрис.

DSCF4420

puit et cour

3798