Palatka.bg

Помероди – най-немският град в Бразилия

Около тридесет километра на север от известният град Блуменау в провинция Санта Катарина в Бразилия, се намира малкото градче Помероди – наречено така, защото основателите му са имигранти от Померания, регион на южния бряг на Балтийско море, разделен между Германия и Полша. Градът Помероди е основан преди повече от 150 години, но дори и днес деветдесет процента от 25 000 жители на града говорят немски с ясно изразен акцент от 19-ти век.

Категорично Помероди би могъл да се наречен един от „най-германските градове в Бразилия“. Това веднага се забелязва веднага щом човек влезе в града през сводестия официален вход. Всяка къща и сграда е построена в традиционен немски стил, характеризиращ се с тухлените фасади и дървени елементи, която припомня обстановката в немската провинция от началото на миналия век.

Помероди обаче далеч не е единственият германски град в Бразилия. В южната част на страната живеят много германци

Техните предци са напуснали дома си в рамките на няколко последователни вълни на емиграция, започвайки през 1824 г. и ускорявайки се след неуспешните революции от 1848 г., след които много германци се заселват в Съединените щати и в южноамериканските страни като Бразилия. Имиграцията продължила и през 20-ти век, а друг голям приток настъпил непосредствено след Първата световна война. Между 1824 и 1969 г. около 250 000 германци емигрират в Бразилия, където представляват четвъртата по големина имигрантска общност, която се заселва в страната след португалците, италианците и испанците.

Въпреки че имиграцията на германците в Бразилия е била малка в сравнение с броя на хората, отишли в Съединените щати, тя оказало значително влияние върху етническия състав на страната, особено в южната част на страната

В края на 19-ти век 13,3% от населението на Рио Гранде ду Сул е от немски произход и тази цифра нараства до 21,6% през 1950 година.

През по-голямата част от 20-ти век бразилското правителство не насърчава хората да говорят немски. През дните на президентството на Жетулиу Варгас говоренето на немски било строго репресирано и забранено. Но през годините правителството ставало все по-толерантно към бразилските германци, признавайки тяхното съществуване и възприемайки културата на немското население. Днес немският е част от учебната програма в местните училища, а говорещите европейския език могат свободно да го използват без да се страхуват от сериозни репресии.