Palatka.bg

Градът във Филипините, който всеки пътешественик мечтае да посети

Предполагаме, че не сте чували за Илиган. Няма от какво да се срамувате, ако е така, но има за какво да съжалявате. Градът, намиращ се във Филипините е ценен нешлифован диамант, който, признаваме си, нямаме идея как още не е покорен от масовия туризъм. Щастливи сме, че все още не се е случило, но в същото време сме и особено изненадани, имайки предвид невероятните гледки и преживявания, които Илиган може да предложи на гостите си.

Tinago Falls

Град Илиган се намира в северния регион на Филипините Минданао и е един от най-големите градове на страната, както и индустриален център на юг. В града се намират много промишлени предприятия, произвеждащи стомана, калай и цимент. Именно в града се намира и една от най-големите водноелектрически централи в страната, която произвежда електрическа енергия за целия регион Минданао. Изненадващо е, че индустриален град като Илиган всъщност е най-известен…със своята природна красота, която без съмнение ще ви впечатли…

Maria Cristina Falls

Градът се намира на Бохайско море, което се извива по северното крайбрежие на остров Минданао, образувайки малък залив, наречен заливът Илиган. Заливът обръща западната страна на острова, а на изток от града се намират големи площи обработваема плодородна земя, която се намира в близост до стръмните вулканични хълмове и планини. Тези планини са дом на множество извори и и впечатляващи водопади. Официално в града има 23 водопада – бройка, която трудно би могла да бъде задмината, от който и да е било град по света, освен от едно единствено изключение – град Хамилтън в Канада, където има над 130 водопада.

20130515-DSC_4620

Илиган е известен като „Градът на величествените водопади“

Най-известният и добре познат е водопадът Мария Кристина на река Агус. Водопадът понякога е наричан „Двойният водопад“, защото има два отделни потока вода, които се спускат по ръба на планината, където създават тази удивителна гледка. Малко по-нагоре е построена споменатата водноелектрическо централа, която използва целия потенциал, който водата създава и го превръща в електричество за целия район. Освен централа правителството е построило и язовир на реката, който регулира водния поток. По този начин обемът на водата във водопадите варира спрямо деня и часа, в който те биват наблюдавания. Нашият съвет е да наблюдавате водопадите в неделя, когато обикновено голяма количество вода от язовира бива освобождавано и съответно водопадите могат да бъдат видени в цялата си красота и изключителност.

Водопадът Мария Кристина

Това е най-известният от всички очарователни водопади в Илиган. Естествено той е и най-посещаваният. Водопадът Мария Кристина е с височина от почти 100 метра. Този водопад може да се достигне чрез 10-минутно пътуване от града, което ще ви струва едва няколко песота. Доста евтино, за да видите подобен величествен гигант, който едва ли ще забравите някога в живота си.

Водопадът  Тинаго

В превод от местняи език „Tinago“ означава „Скрит“ и това е перфектното име за този водопад, който определено крие изключителни съкровища, които обаче изискват малко повече усилия от вас.

За разлика от ситуацията с водопада Мария Кристина, където не можете да плувате под водите н водопада, тук, при водопада Тинаго не е нужно да пропускате подобно величествено преживяване. Тук имате пълното право да се гмурнете в кристалните води на водопада Тинаго.

Lookin' for the Pot of Gold

Достигането на Тинаго може да бъде истинско предизвикателство, но определено си заслужава. От входа на Националния парк можете да наеме гидове, които да ви показват пътя и дори да наглеждат вашите вещи, докато плувате. Ако сте по-наблюдателни ще забележите още началото на вашето пътешествие, че в района все още съществува недовършен курортен хотел. Макар и да не е официално местните твърдят, че това е проект на бившия губернатор, който обаче е преустановен след изгубването на местните изборите.

Макар и относително неизвестните, тези водопади са сред най-красивите в света и несъмнено се класират висока в мечтите на всеки пътешественик, който обича дивата природа и страни от масовия туризъм.