Palatka.bg

Футболният стадион в Норвегия, който доказа, че футболът може да достигне до всяка точка на света

Стадионът Henningsvær Idrettslag в малкото рибарско селище Хенингсвер , разположен на два малки острова край Лофотен, в Норвегия, с известни уточнения и повече разбиране би могъл да се нарече стадион – той няма трибуни, тъй като се намира само няколко метра от асфалта и скалните образувания, които пък делят терена от Северни море. Да, стадиончето  се използва само за любителски футбол и разтоварване, но на света има много малко стадиони, които биха могли да се конкурират с Henningsvær Idrettslag по отношение на заобикалящ стадиона пейзаж. В повечето случаи футболните стадиони са заобиколени от хиляди коли, мащабни сгради, широки булеварди и всякакви други типични за градската сред атрибути. При Henningsvær Idrettslag е различно – местоположението му е величествено и незабравимо.

Стадионът е разположен на скалист остров, заобиколен от зашеметяващи гледки, състоящи се от драматични планини и назъбени върхове, открито море и защитени заливи

 

Футболното игрище бил построено, чрез изравняване на твърдата скална основа на най-южната част на остров Хелландшя. Около периметъра на полето е разположена ивица от асфалт, която служи както за тълпата, така и за паркиране на няколко автомобила. Малкият капацитет на стадиона изглежда достатъчен, тъй като село Хенингсвер има само около 500 жители – по-малко отколкото са хората, които живеят в някои от по-големите панелни блокове в София.

Самият стадион е оборудван изкуствена трева, за да е възможно да се използва през цялата година, имайки предвид че през голяма част от месеците, времето в Норвегия не е особено подходящо за спортове, които се практикуват навън и не са свързани със ски. Теренът най-често се използва от членовете на любителския клуб Henningsvær IL, където теренът се използват за обучение на местни деца. За да бъде използван терена, независимо от часа, а и съобразявайки се кратките дни през 6-те зимни месеца, общината е осигурила и изкуствено осветление за игрището. За съжаление, не можем да отречем, че завидяхме на това игрището, когато го зърнахме. Не само, заради изключителните му природни красоти, а заради факта, че е помислено и за тези деца, независимо тежките метеорологични условия, в които живеят. Инвестицията е децата, тяхното здраве и бъдеще е инвестиция, която се отплаща многократно.