Palatka.bg

Памуккале – туристическото съкровище на Турция

Ако сте почитатели на естествената красота и обичате да пътувате на места, на които искате да се наслаждавате на природата, а не да сте в поредния претъпкан хотел, пред който се е оформило типичното за големия град задръстване, то Памуккале е едно от най-епичните чудеса на природата, които в никакъв случай не бива да пропускате.  С пухкавите си памучни басейни и богатото геоложко наследство, той има способността да бъде красив откъдето и да го погледнете. Заснежените бели калциеви каскадни тераси, наречени травертини, се вливат в долината Мендерес.

При залез слънце тези тънки поточета изглеждат сякаш са златните коси на планината.

Името Памуккале на турски език означава „памучен замък“. Той, както и древногръцкият град Хиераполис са признати за за обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1988 г. За местните хора тази местност е 8-то чудо на света и едно от най-големите съкровища на Турция, а и региона. Освен красиви и спиращи дъха гледки, Памуккале е известен и със своите 17 основни топли извора.

Памуккале е част от вилаета Денизли, а едноименният град се намира на около 30 км

Още през древността районът и градът Хиераполис са известни със своите термични богатства. Извиращата вода е служила за боядисване на вълната. Именно нейното боядисване и текстилна индустрия като цяло водят до бързото забогатяване на града.

Калциевите каскадни тераси и тяхното образуване и развитие винаги са били важна част от живота на региона

Съкровищата на Памуккале са били използвани от много империи, включително римляните, гърците, персите, византийците, селджуките и османците. Градът е бил особено известен сред римляните, страдащите от кожни болести и ревматизъм, заради безбройните подземни източници на топла вода, природните богатства, приятния климат и басейните, които са с температура между 35° C 100 ° C. Горещата вода извира от около 320 метра дълбочина, а калциевият карбонат се трупа на повърхността до 60-70 метра над земната повърхност. Причината за тези природни особености на региона е серия от земетресения и честите тектонични движения.

Съществува легенда за Памуккале, която показва как местните възприемат местността и нейните лечебни сили.

Митът разказва историята на грозно момиче, за което никой не е искал да се ожени. Тя се хвърля за да се самоубие, като скача от една травертина, но попада в един от природните басейни на Памуккале и се превръща в много красиво момиче, което всеки би желал да има. Скоро след „инцидента“ момичето се среща с местен владетел, който се влюбва в нея, двамата се женят и живеят щастливо до края на живота си.

Памуккале е сред най-впечатляващите природни феномени, които, за радост, бихме могли да посетим относително лесно от България. Често най-интересните и любопитни местности на планетата се намират на труднодостъпни и отдалечени от страната ни локации. В случая, с добра подготовка и проучване имаме шанса да се насладим на изключителен природен обект, който се е образувал в течение на хиляди години.

Снимки : http://www.pamukkale.net/