Palatka.bg

Хърватският остров, който прилича на огромен пръстов отпечатък

Този малък остров в Адриатическо море, край бреговете на Хърватия, е сред най-известните хърватски острови. Разположен в архипелага Шибеник на далматинското крайбрежие, този малък остров с площ от едва 1,4 квадратни километра е изцяло покрит с мрежа от каменни стени. Когато се наблюдава от въздуха, островът Бавленяц прилича на гигантски пръстов отпечатък с дълги линии наподобяващи каналите на кожата ни. Овалната форма на острова също допринася за усещането, че виждаме човешки пръст сниман от високо.

Подобно на много западноевропейски държави като Ирландия, Англия и Шотландия, в голяма част от селските райони на Хърватия и бреговата ивица могат да бъдат открити споменатите вече каменни стени. Тези конструкции датират от векове и в миналото са използвани за отбелязване на границите между съседни земеделски земи. Стените са изградени без хоросан, който да държи камъните заедно. Вместо това, строителите внимателно са избирали камъните и са ги подреждат заедно, изграждайки стабилна структура – като вертикален пъзел.

Много от бреговата линия на Хърватия се характеризира с карстова топография – с други думи, скалиста

За да култивират този скалист терен, фермерите старателно премахвали камъните от почвата и след това ги използват за изграждане на стени около земеделските участъци, създавайки в някои случаи мрежа, която се простира на километри. В Бавленяц, остров с дължина от само половин километър, стените се простират на 23 километра. Неотдавна хърватското правителство настояваше ЮНЕСКО да включи острова и неговите каменни стени в списъка на световното наследство.

Освен дефинирането на селскостопанските граници, стените служат и като преграда за силните ветрове и бури в района, което направило култивирането на различни култури възможно, независимо тежките условия. В Паг, продълговатият остров с най-дългата крайбрежна ивица в Адриатическо море, фермерите са построили дълги стени от камък, чиято обща дължина е над хиляда километра.

Повечето от хората, които имали земеделски площи на острова са жители на съседния остров Каприе. Те били много активни в управлението на имотите си на Бавленяц и допреди около един век те го посещавали редовно, развивайки неговия потенциал. Мъжете обикновено закарвалите жени на гребни лодки до бреговете на острова. Дамите работили на полето, а мъжете прекарвали деня си в морето, ловейки риба. Когато вечерта наближавала, рибарите се връщали на острова, за да се приберат заедно със своите съпруги на остров Каприе.