Palatka.bg

Колета ди Кастелбианко – модерният каменен град

На стръмния склон на морските Алпи близо до италианската ривиера, разположен по средата между италианския град Генуа и френския Ница, се намира древното средновековно село Колета ди Кастелбианко. На пръв поглед градчето изглежда като купчина стари каменни къщи с червени керемидени покриви и бели сини прозорчета – толкова сили, че чак граничещи с бяло. Но скрит зад тези средновековни фасади и атмосфера се крие истински модерен град с интернет връзка и сателитна телевизия, а в малкото градче има изграден дори изискан бизнес център с телеконферентна връзка, аудио-визуална техника и всички нужни елементи, от които една компания би имала нужда.

Колета ди Кастелбианко е основан през 13-ти век, вероятно като планинско селце, в което хората се надявали да се защитят от  сарацините. Но през последните няколко века жителите му бавно, но сигурно намаляват, отказвайки се от специфичния начин на живот в планината в търсене на по-модерни, богати и несвързани със земеделието перспективи. Когато мощно земетресение ударило Колета ди Кастелбианко през 1887 г., то само ускорило вече превърнала се в постоянно явление тенденция за обезлюдяване. Всичко това довело до пълното изоставяне на градчето през 50-те години на миналия век.

В края на 90-те години обаче градът е избран за дом на едно от първите e-селища в Европа

Благодарение на новите телекомуникационни технологии, проектът дава възможност на бъдещите жители да живеят в мирното уединение на Лигурската провинция, като поддържат връзка с работната среда и на практика да могат да работят с клиенти от целия свят, въпреки че живеят в изоставено градче.

Днес всичко се е променило спрямо дните, в които всички напускали Колета ди Кастелбианко. Къщите в градчето са изключително скъпи. Според италианските медии най-скъпата къща в момента се продава за около 587 000 евро. По-достъпни жилища започвали от около 137 000 евро, което все пак е гигантска сума, имайки предвид историята на местността.

Колета ди Кастелбианко привлича особен тип купувачи от цял свят, които са склонни да похарчат сериозна сума пари, за да открият връзката с природата и спокойствието, които не само могли да открият в урбанистичните центрове, в които обикновено са живеели по-рано.

IMG_4719

Днес в селото редовно се провеждат културни събития, както и гастрономически събития, в които се обръща внимание на най-добрата италианска храна и вино.