Palatka.bg

Къде се намира „Кулата на радостта“ от Игра на Тронове и каква е нейната история?

В любимия на стотици милиони зрители по целия свят телевизионен сериал „Игра на тронове“, младият Едард „Нед“ Старк може да бъде видян в яростен с сблъсък на мечове с привържениците на Таргариен пред грандиозния замък, известен като Кулата на радостта. Подобно на много места в този изключително популярен телевизионен сериал, Кулата на радостта всъщност е истински замък, макар и с различно име. Истинското му име е Замъкът на Зафра, и се намира в испанската провинция Гуадалахара.

Замъкът на Зафра е разположен на височина от 1400 метра в скалиста местност в района на планинската верига Калдерерос

Това е единствената сграда в рамките на няколко мили. Цялата територия се характеризира с наклонени ливади, осеяни със силно ерозирали скали, една от които е „заета“ от замъка . Кулата на замъка, известна още като Кулата на почитта, и другите сгради са оградени от стена, която върви около периферията на целия „комплекс“. Въпреки малката си площ, се смята, че в замъка могат да се поберат до 500 души.

Замъкът е построен между 12-ти и 13-ти век, но този район и в частност конкретната скалата, на която е построен има следи от обитаване, датиращи от бронзовата и желязната епоха. Възможно е да е имало по-ранна структура, построена от римляните, която да се е опирала на същата скалата, върху която сега стои замъкът. Също така знаем със сигурност, че тук е съществувала крепост по времето на Вестготското кралство през VII-и век. Тук маврите са построили и крепост, която е завладяна през 1129 г. от християнските кралства на северната част на Испания по време на продължилата няколко века Реконкиста.

Настоящият замък е построен по време на влиятелните години на Кралство Арагон, за да послужи като една от ключовите защитни позиции в южната част на държавата

Именно тези защитни стени са поставени на изпитание през 1222 г., когато крал Фернандо III от Кастилия се опитал да нападне замъка, но се провалил. Замъкът остава непокорен до края на 15-и век, когато неговото значение като защитно укрепление вече далеч не е толкова значимo и великият  Замък на Зафра започнал да се руши и разпада.

Замъкът бил почти  напълно разрушен, когато местен човек го купил от държавата през 70-те години на миналия. През следващите тридесет години собственикът инвестирал голяма част от времето и състоянието си, за да ремонтира и възстанови замъка до сегашното му състояние.