Palatka.bg

Кайро – вечният град на Египет, който е променил историята на човечеството

Изпълнени с история, вълнуващи разкопки, страхотна храна и мили и отворени хора, Кайро и Египет често не получават цялото внимание, което заслужават.

„Кайро е луд град!“ 

– това вероятно е едно от първите неща, които ще чуете, пристигайки в столицата на Египет. Градът е с огромно население и несъмнено ще усещате почти постоянно неговата пренаселеност и неспирна активност.

В първите минути на престоя в Кайро, маршрутът ви ще премине през легендарния и световноизвестен площад Тахрир . Той е култова за града забележителност и е централна точка в Кайро, на която хората се събират да протестира или празнуват. В превод Тахрир означава „освобождение“, а на площада се намират Египетския музей, правителствената сграда „Могама“, първият централен кампус на Американския университет – Кайро, както и сгради с международно присъствие като щабът на Арабската лига. Тахрир беше сред ключовите места по време на протестите и демонстрациите срещу бившия президент Хосни Мубарак през 2011 г. по време на народните вълнения. Тези борби станаха известни с няколко имена като Египетска и Пъпешова революция.

Около площада могат да бъдат открити и няколко луксозни петзвездни хотела на световни марки. Скътани между уличките в околността паралелно с лъскавите си събратя, оцеляват и няколко по-скромни и обикновени хотели. Освен места за настаняване централната зона е известна и със своя търговски отенък. Тук се намира най-известната търговска зона в града – улица Талаа Харб, на която се продават основно облекло и кожени изделия. Съвсем наблизо пък  улица Касър Ел Нил, която е „специализирана“ в дамското облекло.

Когато говорим за Египет, не може да не обърнем внимание най-напред на историята.

Миналото на тази страна обхващаща почти 5000 години и ви препоръчваме първата ви стъпка да е именно Египетския музей. Той притежава близо 160 000 артефакти и е уникално съкровище, което ще ви даде най-пълна представа за богата история на Египет. В музея може да откриете артефакти от времето на Палет на Менес(Нармер), който е управлявал преди умопомрачителните 32 века преди новата ера! Според някои изследователи той е основоположникът на Първата династия. В специална строго охранявана стая може да разгледате безценните експонати  и съкровища от времето на Тутанкамон. В музея може да откриете и десетки хиляди експонати от ранните, средните и новите фараонски царства (2960 г. пр. Хр.) до гръко-римския период (395 г. сл. Хр.). Ще се запознаете с историята на писмеността и изграждането на йероглифната система, както и с множеството основополагащи за египетската история богове и богини като Амон-Ра, Озирис, Хор, Анубис и много други.

Следващата стъпка след краткия и интересен исторически урок няма как да не бъде символът на Египет – Пирамидите в Гиза.
Хеопсовата пирамида, наречена още Великата пирамида или Голямата пирамида е най-голямата от египетските пирамиди.
Хеопсовата пирамида, наречена още Великата пирамида или Голямата пирамида е най-голямата от египетските пирамиди.

Пътувайки натам ще забележите новия Велик исторически музей на Египет, който е все още в строеж. Пирамидите се намират на около час от египетската столица и буквално опират във великата пустиня Сахара. Гледката да приближавате пирамидите е величествена и незабравима. Хеопсовата пирамида, най-голямата сред трите, е отнела близо 20 години, за да се изгради и е най-високата човешка конструкция в света за повече от 3 800 години.

Сфинксът символизирал фараона на Древен Египет като въплъщение на бога на слънцето, затова гледа на изток.
Сфинксът символизирал фараона на Древен Египет като въплъщение на бога на слънцето, затова гледа на изток.

Само на няколко крачки разстояние се намира и Великия Сфинкс. Той е висок 20 м. и е с дължина от 73 м. Пирамидите и Сфинксът се затварят за посетители ежедневно в 16 ч., за да се подготвят за звуковото и светлинното шоу, което започва в 19 ч. Независимо че температурата понижава и вечерта ни обгръща със своя хлад ви препоръчваме да се насладите на визуалния разказ за историята на региона и централното значение на пирамиди в нея. Картините и звуците се разгръщат пред вас, представяйки всичко от най-значимо и ключово за Египет. Хубаво е да се запасите с одеяла, в случай, че улучите по-студена вечер.

По другата страна на бреговете на Нил е разположена операта в Кайро.
Операта в Кайро
Операта в Кайро

Тя е построена през 1988 г. и е съвместна инициатива на правителствата на Египет и Япония. Тук също могат да се видят множество музеи, както и 90-етажната Кайро Тауър , която предлага спираща дъха гледка към хоризонта над града.

Цитаделата на Саладин е друга забележителност, който не бива да пропускате. Това е най-посещаваният ислямски монумент в Египет. Цитаделата е е средновековно ислямско укрепление и е разположена е на хълма Мукатам. Цитаделата е създадена от аюбидския владетел Салах ад-Дин, по-известен като Саладин в периода между 1176 и 1183 г. Целта на военно укрепление е да защитава владетеля и приближението му от нападащите кръстоносци. За повече от 7 века цитаделата е била използвана от айюбидите, мамелюците, османците и от Мохамед Али паша Масърски. Последният е смятан за основател на съвременен Египет.

Цитаделата на Саладин в Кайро
Цитаделата на Саладин в Кайро

Старият град на Кайро е най-историческата и автентична част от града. Тя е дом на коптската християнска общност и на коптската православна църква, чийто живот може да се проследи чак до основаването й от светиапостол Марк през 42 г. сл. Хр. Традиционно Коптите проследяват своя произход чак до библейските времена, когато Мерия и Йосиф избягали в Египет заедно с Исус, където остават да живеят няколко години.

Най-популярната туристическа атракция в Стария Кайро е коптската православна църква „Св. Богородица“, известна още като „висящата църква“.

Сградата на църквата няма собствена основа, а е построена върху древната римска крепост Вавилон.

Кайро несъмнено е центърът на Египет, но в тази държава има още толкова много какво да се види- Луксор, Асуан и Александрия. Из цялата страна несъмнено се откриват нови археологически открития, които хвърлят повече светлина върху историята на тази уникална цивилизация.

Да, Египет е изпълнен с подобни изненади, но с  история, която обхваща няколко века, това не е особено изненадващо.

Панорамен изглед над Кайро и неговите архитектурни съкровища.
Панорамен изглед над Кайро и неговите архитектурни съкровища.

Кайро има екстремен климат, като през юни-юли живакът докосва 46 градуса по Целзий  и се понижава до 6 градуса през януари. Най-доброто време за посещение е от март до април и от октомври до ноември.

Независимо че като цяло Египет е сигурна и спокойна за туристи страна, ви съветваме да се поинтересувате за настоящата и конкретна политическа и обществена ситуация в седмици, в които ще пътувате.