Palatka.bg

Островът в езеро на остров в езеро на остров

Напълно осъзнаваме, че е възможно заглавието на този материал да ви е докарало главоболие или все още да се опитвате да го разгадаете, но то е свързано със система от острови и езера, които са напълно реални.

Езерото Таал на остров Лусон, в северния край на архипелага Филипини, е меко казано уникално със своята география. Това е едно от двете езера в света (които са ни известни към момента), в които могат да бъде открита подобна матрьошка от острови и езера. Всичко започва с езерото Таал, което се намира в рамките на остров Лусон. В езеро имат има остров (остров Вулкан), който пък дом  езеро (езерото Кратер), което пък от своята страна разполага със собствен малък остров, наречен Вулкан Пойнт.

Колкото и необичайно да звучи това, Вулкан Пойнт не е единственият остров в  езеро на остров в езеро на остров

Има друг, и то много по-голям неименуван остров с размер около четири акра Канада, който се намира в центъра на малко езеро, което също си няма име, което пък е заобиколено от малко по-голям остров. Този остров, от своя страна, е сгушен измежду система от езера, разположени на около 90 километра навътре от южния бряг на остров Виктория. Тези, които искат да го видят в Google Maps, могат да зададат координати на 69.793 ° N, 108.241 ° W или да кликнат тук и два увеличат мащаба, бройки езерата и островите.

Tagaytay, Taal Lake and Volcano Island

Безименният остров бе открит през 2012 г. след безброй часове на проучвания и взиране в картите на Google Earth от Кен Дженингс. Нима не е вълнуваща идеята, че бихме могли да бъдем откриватели на ново парче земя, работейки пред компютъра си на хиляди километра разстояние?

taal crater lake

Вероятно има още много неоткрити подобни острови в Канада – страна, в която могат да бъдат преброени около 3 милиона езера, много от които имат острови в тях. В действителност Канада притежава няколко документа, свързани с островите и рекурсивните острови в езерата.