Palatka.bg

Салар де Уюни – огромното огледало, разстилащото се на над 10 квадратни километра

Салар де Уюни е солено безотточно езеро, разстилащо се на огромна територия с размер от 10 582 кв. км.

Намира се в югозападна Боливия и изглежда повече като пейзаж от далечна сюрреалистична планета, която е плод на богатото въображение и безкрайната фантазия на някой писател, отколкото на регион на Земята, който бихте могли да посетите.

Salar de Uyuni-Bolivia-

Колкото и невероятно и особено да ви звучи Салар де Уюни всъщност е…пустиня. За разлика от традиционните пустини, които притежават изобилие от пясък и прах, Салар де Уюни се отличава с огромни запази от кристална и блестяща бяла сол. Пейзажът е напълно плосък, а изключение правят единствено няколко малки острова като Isla Incahuasi, които само акцентират върху нереалната и мистична красота на местността.

Surreal reflections, Salar de Uyuni

Под сериозните количества сол се намират огромни запази от литий. Всъщност приблизително 70% от литиевите запаси в света се намират тук. По тази причина не е изненадващо, че има цяла индустрия, свързана с неговото извличане и много от местните хора са заети в този бранш. Революцията, която литиевойонните батерии предизвикаха поставя под огромен натиск компаниите от региона да произвеждат все повече и повече от ценния материал. Този натиск създава риск за оцеляването и съхранението на това изключително чудо на природата.

Salt Flats - Salar de Uyuni - Bolivia

Със своите приблизително 10 милиарда тона сол често възниква въпросът как феноменът Салар де Уюни се е формирал. Относително затворената еко система в района и липсата на места, където да се отчита водата от високото плато, което се намира наоколо е довело до ситуация, при която водата от околните планини се е събирала на едно място в продължение на векове и е образувала гигантско езеро.

Това праисторическо езеро се е отличавало с високо ниво на соленост

С времето обаче, то отдавна се е изпарило под жестокото и изгарящо слънце над Андите. След изпаряването на водата е останало единствено плътна кора от сол, която постепенно образува природното чудо, което сега разпознаваме като Салар де Уюни.

Salar de Uyuni Salt Flats, Bolivia.

Легенда на местните хора Аймара разказва за друг развой на събитията и предположение, което макар и да е напълно измислено и, естествено научно недостоверно, е изключително интересен мит. Легендата разказва за отминали времена и включва планините около солните площи наоколо, известни с имената Кусина, Куску и Тунупа.

Историята е, че тези планини някога били гигантски живи мислещи хора. Тунупа и Куску били влюбени и на пръв поглед щастливо женени. След години пленна любов, за съжаление, Куску решава да предаде и изневери на съпругата си с третия елемент в легендата – Кусина. Новината била толкова болезнена и съкрушителната за Тунупа, че тя започнала да плаче неутешимо. Сълзите ѝ били толкова много  и така неспирни, че създали огромните пространства, затрупани със сол.

Lightning over Salar de Uyuni

Съвети за посещението ви

Най-добрият и най-популярен начин за пълноценно преживяван, разглеждайки Салар де Уюни е да се обиколи езерото с джип 4X4. Трябва да се отбележи, че възможностите за наемане на автомобил са ограничени и ви съветваме да се доверите на местни водачи и да си организирате частна обиколка. Такива обиколки обикновено включват минимум 1 нощувка в района. Помещения са обикновени и няма нищо луксозно в местата за спане. Препоръчва се да носите много топли дрех, а най-добре е да се подсигурите и със спални чували. Освен това, кремът за слънце е абсолютна необходимост, тъй като слънчевите отражения от смесицата между солта и вода акцентират върху ефекта на слънцето и има опасност от сериозни кожни изгарания. Най-малкото не желаете да се завърнете у дома с доматеночервено лице.

20160811 Salar de Uyuni 293

Ако сте приключенски настроени може да опитате и да се настаните в някой от прочутите солени хотели. Без строителни материали на километри, някои местни жители са се постарали да изградят конструкции, които да служат за подслон. В тези хотели всичко от леглата и масите до тоалетните е изградено от солни блокове. Дори ако не ви харесва идеята да останете в подобен хотел, обикновено можете да ги разгледате през деня срещу скромна такса.

20071105   Salt Flats, Salar de Uyuni, Bolivia 003

Салар де Уюни е най-голямото огледало на света

През цялата година Салар де Уюни е феномен, който си заслужава да бъде видя. Безкрайните полета от стотици милиони тонове сол. През сухия сезон, да се разгледа районът е невероятно изживяване, което не трябва да се пропуска. Когато настъпи дъждовния сезон обаче, красотата и уникалността му се изстрелват на съвсем ново ниво. Тънък слой вода, не повече от няколко сантиметра покрива земята и затрупалата я сол Тази комбианция от сол и вода отразява перфектното изображение на небето над земята. По този начин е невъзможно да се каже къде се свършва небето и къде започва земята. Салар де Уюни се превръща в най-грандиозното и величествено огледало в цялата история на света.

20071105   Salt Flats, Salar de Uyuni, Bolivia 003

Кога е най-добрият период да посетите Салар де Уюни?

Най-доброто време за посещение на Салар де Уюни в крайна сметка зависи от изживяването, което търсите. Ако търсите най-спокойното време и предпочитате да избявагвате дъжа, гръмотевиците и като цяло лошото време ви препоръчваме да посетите района между юли и октомври. Въпреки евентуални времеви неприятности, за да имате по-голям шанс да видите как земята отразява перфектно небето и превръща Салар де Уюни в огромно и невероятно огледало, то трябва да посетите Салар де Уюни  между март и април.

Salar de Uyuni 02

Как да стигнете до Салар де Уюни

Повечето обиколки до Салар де Уюнi тръгват от малкия град Уюни, който се намира наблизо. За да стигнете до него, имате няколко възможности пред вас. Повечето хора избират да пътуват от Ороро, откъдето пътуването отнема 7 часа с влак или 8 часа с автобус. Тези билети често се изчерпани в деня, затова се препоръчва да резервирате предварително своите билети. Друга възможност е да вземете автобус от Ла Пас (12-15 часа) или Потоси (6-7 часа). И накрая, можете да изберете да наемете своя кола, но трябва да отделите достатъчно време, тъй като пътищата в Боливия не са в перфектно състояние и трябва да сте изключително внимателни.

Salar de Uyuni, Bolivia