Palatka.bg

„Безкрайният мост” в датския град Орхус

„Безкрайният мост” се намира във втория по големина град в Дания – Орхус. Проектиран от Gjøde & Povlsgaard Arkitekter за фестивала „Скулптура от морето 2015“, мостът е кръгъл с диаметър около 100 метра и е разположен на плажа, като по-голямата част от моста стои над водите на залива. Разстоянието на моста е направено от дърво, но носещите колони са от стомана.

Мостът не отвежда хората на никъде, а вместо това е предназначен да помогне на хората да се насладят на прекрасната околна природа и да осъзнаят връзката между града и великолепния пейзаж на залива. Именно това е замисълът на архитектите.

„Разхождайки се по моста, вие преживявате променящия се пейзаж като безкрайна панорамна композиция и в същото време влизате в пространство на социално взаимодействие с други хора, преживяващи една и съща панорама,” казва Йохан Гьоде, съдружник и съосновател на Gjøde & Povlsgaard Arkitekter.

„Мостът докосва док-станцията за разтоварване на предишен кей, разположен на мястото, където хората са пристигали в параходи от града, за да се отпуснат и да се забавляват

Историческият павилион Варна, разположен на хълма над плажа, е популярна дестинация с живописния си пейзаж, тераси, ресторант и танцувална зала. Разположен на ръба на гората с изглед към морето, павилионът разкрива гледката към пристанището на кея, който вече не съществува. Безкрайният мост възстановява тази историческа връзка и предлага нова перспектива за връзка и комуникация между града и околния пейзаж ”, казва Нилс Полсгаард, партньор и съосновател на Gjøde & Povlsgaard Arkitekter.

Независимо дали обичате да слагате банския си костюм и да скачате във водата или просто да се разхождате наоколо, за да се наслаждавате на гледката към морето, плажа и гората, „Безкрайният мост” е невероятно място за прекарване на деня със семейството и приятелите.

Независимо че първоначално мостът бил част от временна композиция, жителите на Орхус изградили специална връзка с това произведение на модерното изкуство и архитектура, че Община Орхус допринесла за възстановяването на моста като постоянно произведение на изкуството, напомняйки за един безкрайно красив кей…