Palatka.bg

Патерностер – асансьорът, който никога не спира да се движи

Патерностерът е вид асансьор, който се състои от верига отворени отделения, които се движат непрекъснато нагоре и надолу през вертикалния вал на сградата без да спират. Пътниците влизат в движещите се отделения в посоката, в която искат да отидат, и след това се слизат, когато асансьорът достигне желания от тях етаж. За разлика от обикновения асансьор любопитно изглеждащият патерностер не спира на отделните етажи, дори не забавя скоростта си – тя е постоянна. Ако искат да слязат благополучна на желания етаж пътниците трябва да останат нащрек и да улучат точния момент, в който да слязат.

Ако не успеят, то ще се наложи да изчакат още едно пълно завъртане, достигайки до същия етаж отново. Ако сте сред хората, които избягват ескалаторите от страх да не им бъдат смачкани пръстите на краката или асансьорите от притеснение, че ще заседнете в него, то с огромна доза увереност бихме могли да кажем, че патерностерът е абсолютен смъртоносен капан за вас. Малка грешка в преценката на момента, в който да слезеш от него може да ти коства загубата ръката, крак или дори живота.

Първият патерностер е инсталиран през 1884 г. в Дартфорд, Англия

Само седем години по-рано той е патентован от британски инженер на име Питър Харт. Името патерностер идва от латинските думи „Отче наш“, които са първите две думи на „Молитвата на Господа“. Това по принцип не означава, че трябва да казвате молитва всеки път, когато се качвате на това устройство (макар че няма да ви навреди). Причината да бъде избрано точно това име идва от приликата на устройството с мънистата от броеница, които се използват при четене на молитви.

Патерностърите станали много популярни в Европа през първата половина на 20-ти век, защото можели да превозват повече пътници, отколкото обикновените асансьори. Въпреки че те се движат по-бавно от обикновените асансьорите, те обикновено могат да придвижват хората по-бързо от етаж на етаж.

Paternoster

Днес до голяма степен патерностърите са изчезнали

Поради опасност от нараняване много страни са ги забранили напълно. Все още обаче има държави, в които могат да бъдат открити тези изключителни за времето си устройства. Страните, в които все още има поне един действащ патерностър са Великобритания, Дания, Финландия, Полша, Унгария, Швеция, Словакия, Чешката република и Германия, като Германия има най-голям брой работещи патерностъри – около 230.

Интересно е, че в миналото германското правителство е правило поне два сериозни опита да затвори тези (потенциално) смъртоносни приспособления за придвижване между етажите, но из цялата страна има изключително силно съпротивително движение, посветено на поддържането и запазването на тези носталгични машини, които изглеждат сякаш не са от нашата епоха. И до голяма степен – не са.

„Никога не можеш да предотвратиш напълно опасността“ – отбелязва любител на патерностърите в отговор на опита на правителството да се опита да наложи забрана на използването на тези съоръжения. Според защитниците им тези асансьори са част от индустриалната история и не бива да бъдат изпратени в музей, след като още вършат добре своята работа. Проблемът за повечето противници на патерностърите е, че не може да бъде гарантирана безопасността при тяхното използване и рисковете от експлоацията им многократно надхвърлят ползите.

Някога патернаторите били навсякъде

Днес те могат да бъдат открити само в няколко държави и то единствено в административни сгради като министерства, общини и полицейски управления. Най-големият все още действащ патерностер се намира в Шефилдския университет, Великобритания.

Paternoster

Инсталирането на нови патерностери в Германия е забранено от 1974 година, с което държавата се е опитала поне да ограничи появата на нови патернатори, докато успее да убеди обществото, че тези машини принадлежат на индустриалната революция и ера и трябва да останат именно в нея.

Пет души загиват, возейки се на патерностери, от 1970 до 1993 г. Най-застрашени са стари хора, хора с увреждания и деца. 81-годишен мъж загива през 2012, след като пада в шахтата. Патерностер в Нюкасълския университет е изведен от експлоатация през 1989, когато пътник попада между веригите на съоръжението. По-късно, на негово място е инсталиран обикновен асансьор. След този инцидент, с цел преглед на безопасността са затворени всички патерностери във Великобритания за около година и половина.

През април 2006 г. от компанията „Хитачи“ обявяват плановете си за откриване на модерен, компютърно контролиран патерностер, който да има врати, за да бъдат избягвани инциденти.