Palatka.bg
метална ръка

Този артефакт на 3500 години събуди любопитството на множество археолози

3500-годишна метална ръка е намерена в гроб от бронзовата епоха. Редкият артефакт може да е бил използван за ритуални цели. Мистерията на бронзовата ръка, която е липсвала в продължение на 3500 години се разплита от швейцарски археолози. Те смятат, че металната ръка някога е била част от скиптър.

Артефактът е открит заедно с кама и човешко ребро

Швейцарските археолози обявиха откритието на това, което според тях е най-старата метална част от човешко тяло, открита някога в Европа. 3500-годишният обект е ръка, малко по-малка от реалните ръце, направена от над един килограм бронз. Ръката има маншет от златно фолио, залепен на китката, и гнездо вътре, което би позволило да бъде монтирана на пръчка, например.

Находката първоначално е открита през 2017 г. край езерото Бил в западния кантон Берн, от търсачи на съкровища, използващи метални детектори. Те го предават на властите заедно с бронзовата кама и човешкото ребро, които са намерили наблизо. От екипа твърдят, че никога не са виждали нещо подобно. Не са били сигурни дали находката е автентична, или не.

Чрез радиовъглеродното датиране, те определят, че обектът е много стар – датиращ от средната бронзова епоха или между 1400 и 1500 пр. Хр.

Това е било достатъчно, за да убеди археолозите да се върнат тази пролет в района, където първоначално е намерена бронзовата ръка. Екипът е прекарал седем седмици да разкопаят онова, което се оказало доста повреден гроб, разположен на плато над езерото Бил, близо до малко селце. Мястото открива прекрасна гледка към платото на Алпите.

Какво може да е била тази метална ръка?

Експертите казват, че не могат да бъдат сигурни за значението или функцията на ръката. Според тях, това, че има разширение с куха форма, подсказва, че първоначално е била монтирана на друг обект. Може да е била част от скиптър или може би статуя.

Археолозите твърдят, че в Централна Европа никога не е имало сходна скулптура. През следващите месеци научно изследване ще се занимава с въпросите, които поставя съществуването на металната ръка.

Макар че гробовете са били повредени, изследователите са успели да намерят каменна конструкция отдолу и други предмети, включително бронзов орнамент за коса и златно покритие от ръката.

Експертите смятат, че човекът, погребан в района на Берн, трябва да е бил „високопоставен“ човек.