Palatka.bg

Уникалният мост Фредерик Байер в Сао Пауло

Мостът Фридрих Байер е разположен пред централата на немската мултинационална фармацевтична компания Bayer в Сао Пауло, Бразилия. Мостът за пешеходци и велосипеди, поръчан от Байер, обхваща канала Гуарапиранга при сливането с река Пинейро. Свързвайки двете страни на реката, мостът разширява велосипедната пътека, която минава успоредно на реката, както и осигурява достъп на жителите до близката метростанция.

Вдъхновен от водните лилии, мостът се състои от две кръгли платформи или острови, с диаметър 5,4 метра, подкрепени от бетонни колони и заобиколени от мини градини, засадени с местни видове. Растителността се очаква да намали емисиите на въглероден двуокис в атмосферата с около 300 тона годишно.

Централният участък, свързващ двата острова, е подвижен и може да бъде отворен, за да се създаде 12-метрова широка плавателна пътека. Целият мост е с дължина от 90 метра. Основната палуба е направена от прозрачни метални решетки и дървени дъски. при построяването на моста са използвани различни материали за отделяне на пешеходния трафик от колоездачния маршрут. Красивият и иновативен мост е построен на цена от около 5 милиона долара, като се очаква мостът Фридрих Байер да обслужва 300 000 души годишно,които живеят и работят в региона.

През нощта мостът се откроява с цветното си и раздвижено LED осветление

По този начин се гарантира не само сигурността в следствие на по-добрата осветеност, но и естетическата наслада на жителите в района. Мостът Фридрих Байер би могъл да ни послужи за пример и доказателство, че е възможна комбинация между практичност и красота, и че, независимо честите призиви на политици, че трябва да избираме между едно от двете, всъщност е далеч по-лесно да постигнеш хармония между красотата и инженерството, отколкото да я нарушиш. Естествено, ако си добър професионалист с усет към детайлите и желание да се представя по най-добрия възможен начин. Ако единствената мотивация е да бъдат усвоени едни пари между наши хора, то, естествено, ще доведе до компромисен резултат, който често може да бъде не само естетически неиздържан, но и опасен за здравето и живота на хората…Въпрос на приоритети…