Palatka.bg

Каякьой: Изоставеният призрачен гръцки град в Турция

Осем километра южно от град Фетие в югозападната част на Турция се намират руините на около петстотин къщи, принадлежащи на някога процъфтяващата общност Ливиси, състояща се предимно от гръцки православни християни. Град Ливиси, сега известен като Каякьой или Каменното село, е построен вероятно през 18-ти век на мястото на древния град Лебесус, и се смята, че е мястото, където жителите на византийския остров Гемилер са избягали от непрестанно атакуващите ги безмилостни пирати. След опустошително земетресение и огромен пожар, който оставил района на Фетие с унищожена и неплодородна земя, мнозина се преместили в Ливиси и по този начин градът започва да се превръща във все по-влиятелен регионален център – политически, икономически и социално. По време на най-хубавите си дни, Ливиси имал население от 10 000 или 20 000 души според различни източници.

Преди Първата световна война имало сериозно на брой гръцко население, което живеело мирно в района на западната Османска империя. Когато започнала войната обаче, тези гърци изведнъж се озовали във вражеска територия и на милостта на османците. По време на най-големия конфликт в историята на човечеството обаче не е добра идея да разчиташ на вражеската милост. Огромен брой гърци били избити през войната като част от етническото прочистване, извършено от турците. Някои избягали в Гърция, а други били насилствено депортирани.

Жителите на Ливиси били изгонени от домовете си и се наложи да ходят пеша повече от 220 километра

Мнозина загинали, умирайки от глад и умора по време на тези маршове на смъртта.

След поражението на турците във войната и разпадането на Османската империя, гърците решили да завземат земя възможно най-много земя, нахлувайки в Турция. Последвала пълномащабна война, т. нар. Гръцко-турската война, която продължила три години, през която и гърците, и турците извършили безбройни ужасни престъпления – масови убийства, изнасилвания, клане, изгаряне на градове и всички примерни за военни престъпления, които бихте могли да си представите.

В крайна сметка през 1923 г. е подписан мирен договор и двете страни постигнали споразумение за мащабна размяна на население. Над един милион гръцки православни християни, живеещи в Турция, трябвало да се завърнат в Гърция. По подобен начин около 500 000 мюсюлмани трябвало да напуснат гръцката държава и да се върнат в Турция. В много от случаите (и при гръцкото, и при турското население) се налага обикновени селяни да напуснат земята, на която техните семейства живеели от векове.

До края на войната Ливиси бил на практика повече или по-малко изоставен

Малкото останали семейства били депортирани, независимо желанието им да останат. Когато напуснали гърците, депортирани от Гърция турци се настанили в Ливиси. Въпреки това, мюсюлманите, свикнали с големите и плодородни полета в бившите имоти, намерили този хълмист и скалист град непригоден за живеене и изоставили мястото, насочвайки се към други региони. През 1957 г. земетресение с магнитуд от 7,1 градуса довело до последния удар върху Ливиси, унищожавайки повечето от сградите в града.

LR-1090537

Около 500 къщи са все още още оцелели, макар и в руини и са под закрилата на турското правителство, включително две гръцки православни църкви, които остават най-важните обекти на града-призрак. Има частен музей, свързан с историята на града. В средата на селото може да бъде открита все още функционираща чешма, която датира от седемнадесети век.

В много непотвърдени източници се споменава, че Каякьой е приет от ЮНЕСКО като Световно селище за приятелство и мир, заради турбулетната си история

Това изглежда е интернет-мит, който се  е наложило, поради склонността на много медии да копират различни материали без да проверят фактите зад тях. Каякьой не се споменава на уебсайта на ЮНЕСКО и не може да се открие и следа от понятието „ Световно селище за приятелство и мир“.

6571

Град Ливиси, сега преименуван на Каякьой, остава безлюден, но запазен като откри музей с огромна историческа значимост. За съжаление турското правителство подготвя ужасни планове да превърне част от историческия град в туристическа атракция с хотели, магазини и други съоръжения.

LR-1090538

Преди няколко години турското правителство обяви планове за развитие на селото. То планира да предложи 49-годишен договор за наем с частни организации, който „частично ще отвори археологическия обект на Каякьой“, и който предвижда „строителство на хотел, както и туристически съоръжения, които ще обхващат една трета от селото“.