Palatka.bg

Rujm el-Hiri или „Колелото на душите“ – израелският „Стоунхендж“

Rujm el-Hiri – този древен мегалитен паметник, състоящ се от пет концентрични каменни кръгове и гробна могила в центъра, въпреки че изглежда впечатляващо от въздуха, едва ли се може да бъде оценен от земята. Стените са високи едва около 1.80 м., като единствено централната могила е по-висока. Разположен в средата на пусто и изолирано поле в израелската част на Голанските възвишения, този иначе интересен и значим каменен паметник остава незабелязан в продължение на много векове. Той бил открит от израелски археолози едва след като територията, на която се намира, е завоювана от Сирия през 1967 г. след края на Арабско-израелската война, известна още като Шестдневната война и Юнската война, която се води между Израел и арабските ѝ съседки: Египет, Йордания и Сирия.

Сирийците го наричали Rujm el-Hiri, което означава „каменната грамада на дивата котка“ на арабски

На иврит той се нарича Gilgal Refā’īm/Galgal Refā’īm“ – в превод „Колелото на душите“ или „Колелото на духовете“. Като коренът на думата „Refā’īm“ – тук – „дух/душа“ във Стария завет – рафаим се използва за позоваване на племето от гиганти – Рафаими, които в древността са обитавали библейския Башан (древният Голан).

Rujm el-Hiri

Структурата се състои от голям кръг от базалтови скали, съдържащи четири по-малки концентрични кръга, като всеки става все по-тънък. Стените на кръговете са свързани с неправилно поставени по-малки каменни стени, перпендикулярни на кръговете. В центъра е купчина скали, известна като пирамида. Централната структура е висока около 5 метра и е най-високата част от цялата конструкция. Смята се, че Rujm el-Hiri съдържа повече от 40 000 тона базалтови скали.

Възрастта на Rujm el-Hiri е около 3000 г. пр. Хр., което го прави толкова стар, колкото и световноизвестният Стоунхендж. Затова често Rujm el-Hiri е наричан „Стоунхендж на Левант“ или „Израелският „Стоунхендж“.

Както при повечето мегалитни обекти, няма данни кой е построил Rujm el-Hiri или с каква цел

Една от теориите е, че Rujm el-Hiri е астрономически календар. Изглежда, че през 3000 г. пр. Хр., в най-дългия ден, първите слънчеви лъчи са проблясвали през отвора в североизточната порта. Въпреки това, подравняването не е перфектно, което се приема, че е индикация за липсата на точни познания или липсата на точни архитектурни инструменти. Друга теория е, че Rujm el-Hiri е гроб, въпреки че не са намерени човешки останки.

Неясният обект се намира в близост до израелските военни лагери и поради това е достъпен само през почивните дни и празниците.