Palatka.bg

Casa di Giulietta: Къщата на Жулиета във Верона

Известната пиеса на Шекспир „Ромео и Жулиета“ може и е да е част от света на художествената литература, но това не е спряло стотици хиляди романтици да посещават италианския град Верона, за да видят балкона, където Жулиета  е стояла, докато Ромео е заявявал най-искрената си любов към младата дама. Любов, която била невъзможна.

Тази така наречена Casa di Giulietta или Къщата на Жулиета всъщност принадлежала на семейството Капело

Къщата датира от 13-ти век и фамилният герб на фамилията все още може да се види на стената. Къщата било изоставена е и обрасла с растения, когато местната община я купил в началото на 1900-те години, решавайки да я превърне в ДКъщата на Жулиета, като се възползва от сходството между имената на истинския собственик на къщата – Капело, и известното семейство в пиесата на Шекспир – Капулети.

През 30-те години на миналия век са направени огромни усилия за възстановяване на оригиналния вид на сградата, като са добавени красиви прозорци и готически врати. Според слуховете дори емблематичният балкон, под който днес туристите задължително се снимат, е добавен на по-късен етап.

Casa di Giulietta, Verona, Italy

Спартанският интериор е възстановен много по-късно, през 90-те години. Изложени са автентична керамика, картини и мебели, които не принадлежат нито на Капело, нито на измисленото семейство Капулети. В двора има бронзова статуя на Жулиета, чиято дясна гърда блести по-ярко от останалата й част – резултат от десетилетия докосвания, тъй като се смята, че традицията да докоснеш гърдата на Жулиета носи късмет.

По стените и вратите в двора има множество графити и надписи, чрез които стотици влюбени са искали да демонстрират любовта си, но през последните години властите полагат огромни усилия да не допускат повече подобни нарушения, както и да изчистят вече нарисуваните надписи.

Juliet

Къщата на Жулиета е една от основните атракции за туристите, които посещават Верона. Огромното внимание често превръща двора на къщата в претъпкан пазар, където освен множество туристи са отворени и безброй магазинчета за сувенири. Проходът към двора е изцяло покрит с графити и любовни тематични билети, оставени от посетители от цял свят.

casa di giulietta