Palatka.bg

Кои са някои от най-неизследваните места от човечеството

Ние хората, за добро и лошо, сме доминантния вид на тази планета. Като паразит сме се разпространили навсякъде, обитавайки  75% от земната суша и изследвали почти всяка една част от нея. Почти. Защото все още има места, на които кракът ни не е стъпвал или за които знаем крайно недостатъчно. За част от тях разказва един материал, публикуван в британския вестник The Telegraph. Вижте ги.

Провинция Дариен

Пан-американската магистрала е широка мрежа от пътища, които се простират на 19 000 мили от залива Прудоу, на северния бряг на Аляска, до Ушуая, най-южният град в света. Преминава през 17 страни, осигурявайки непрекъсната връзка от 70-тия северен паралел до 54-тия южен паралел. С едно изключение: „Дариенската пропаст“.

Тази област представлява 100-километрова джунгла от мочурища и дъждовни гори между Панама и Колумбия. Толкова гъста, че дори в нашата високотехнологична епоха на 3D печат, космически туризъм и подводни железопътни линии все още не сме построили път, който свързва Северна и Южна Америка.

До този момент тук не съществуват големи селища. Единствените му жители са местните племена, приблизително 2 000 души, живеещи в района и обикалящи в канута.

Гангкар Пуенсум

Гангкар Пуенсум е най-високият връх в Бутан и същевременно най-високият непокоряван връх в светa. Надморската му височина е 7570 м., а относителната му височина е около 2990 м. Бутан  дълги години забранява алпинизма, отчасти защото най-големите й върхове се смятат за свещени, но и поради липса на подходящи спасителни услуги. През 80-те за десетина години Бутан вдига забраната, при което са направени 4 неуспешни опита да се изкачи върха. През 1994 г. по религиозни съображения страната отново забранява изкачването на върхове с височина над 6000 м., а от 2003 г. е върната старата забрана за практикуването на алпинизма на територията на Бутан. Върхът и до днес остава непокорен.

 Якутия

Якутия  се намира в североизточната част на Сибир и е най-големият регион в състава на Руската Федерация. Територията е най-голямата територията в света, която е толкова слабо населена. Тя е с големина малко над 3 млн. квадратни километра (ако беше отделна страна, би се наредила на 8-мо място, малко след Индия по площ), но е с население едва 962 хил. души, повечето, от които, концентрирани в няколко града и села. Територията е необятна, пълна със степи, планини и гори, в много голяма част от които – никога стъпвал човешки крак.

Кат цяло Сибир се смята за една от последните граници на човечеството, които са неизвестни. Регионът е гигантски, а тук са най-студените температури на планетата след Антарктида.

Долината Джавари

Това е една от най-големите площи в Бразилия, намираща се на границата с Перу. Тук е една от най-гъстите и недостъпни джунгли в света, толкова трудна за прохождане, че е тотално неизследвана до 50-те години на миналия век. На това място живеят все още десетки племена, които са тотално изолирани и не са имали никакъв досег с цивилизацията. Те са идентифицирани само по въздух. Смята се, че тук се намира най-голямата концентрации на изолирани от съвременната цивилизация хора на планетата.