Palatka.bg

Спергебит – националният парк, в който ви е забранено да влизате

В югозападната част на Намибия е разположена огромна площ, която е била забранена за посетители в продължение на повече от век. Тя се простира по брега на Намибия на разстояние от 320 км, започвайки от южноафриканската граница в Оранжемунд до около 72 км северно от Людериц . Този регион е известен като Спергебит , което на немски означава „Забранена зона“.

Спергебит е създаден от Германската империя в началото на 20-ти век по време на германската окупация на Югозападна Африка, за да позволи на Deutsche Diamantengesellschaft, т.е. немска диамантена компания, неограничен достъп до огромните диамантени находища в района. След като германците загубили контрола си над Южна Африка по време на Първата световна война, правата на мините били поети от компанията DeBeers, който имала пълен и тотален контрол над района до 1990-те години, когато правителството на Намибия закупи петдесет процента от земята.

През 2008 г. Спергебит е превърнат в национален парк, покриващ около 26 000 квадратни километра от пустинята Намиб

Тя все още е до голяма степен неразвита и сериозна част от нея продължава да бъде недостъпна за посетителите. Само малка част от този див пейзаж, съдържащ няколко изоставени минни града, може да бъде посетена от туристически групи, при условие че имат специални разрешителни от Министерството на околната среда и туризма на Намибия и са придружени от сертифициран на национално ниво екскурзовод.

Нито компанията DeBeers, нито Министерството на околната среда и туризма на Намибия имат каквото и да е било желание туристите да пътуват напред-назад и да управляват своите джипове 4X4 свободно в целия регион. Поне засега, отчасти защото Спергебит е девствена, екологично крехка пустиня, и отчасти защото все още има много, много диаманти в района.

Спергебит е един от най-богатите на диаманти региони в света. Скъпоценните камъни са достигнали последните слоеве на земната повърхност, благодарение на вулкани, които избухнали преди почти 3 милиарда години. Докато вулканите ерозирали, диамантите били разнесени на стотици километри по поречието на реките Ваал и Оранж и се разпрострели по крайбрежието с мощни приливи. Компанията DeBeers все още събира диаманти и от брега, и от морето – повече от един милион карата всяка година.

В момента сигурността е изключително ценена и всеки, уловен с незаконен камък, е изправен пред възможността да бъде изпратен в затвора до 15 години

На излизане посетителите и работниците са щателно претърсвани от охраната и сканирани от рентгенови машини. За да се попречи на някой да открадне диаманти, криейки ги в резервоарите за бензин или тайници в камионите нито едно превозно средство, което влиза в мината няма право да я напуска. Всяка машина за изкопни работи и камион, използвани от 20-те години на 20-ти век, все още могат да бъдат открити, макар и ръждясали до неузнаваемост, в Спергебит.

Kolmanskop

Въпреки че цялата територия на националния е забранена, в действителност само в около 5% от Спергебит съществува минна дейност, докато останалите действат като един вид буферна територия и остават до голяма степен незасегнати. Ограничаването на достъпа на хора до района е спомогнало за запазването на естественото биоразнообразие в региона, който сега е далеч по-богат на екзотична флора и фауна, спрямо други подобни региони в Африка.

Kolmanskop ghost mining town - Sand invading the old houses

В Спергебит има повече биоразнообразие, отколкото където и да е било другаде в Намибия

Някои от най-очарователните места в Спергебит са неговите изоставени минни градове като Помона, Богенфелс, Колманскоп, залива на Елизабет, залива Хотентотс и Бейкър Бей. Сред изброените Колманскоп е може би най-популярният, заради живописна си обстановка и погълнати от пясъка къщи, което осигурява безброй възможности за страхотни фотосесии на десетки фотографи. Друго популярно място е изоставеното село Помона, което претендира, че именно в региона могат да бъдат измерени най-високите средни скорости на вятъра в целия регион на Южна Африка.

Crooked Timber

Очаква се националният парк Спергебит да стане по-достъпен за туристи, тъй като компания De Beers се откаже от контрола на региона пред министерството на околната среда и туризма в Намибия, след като планът за управление на парка бъде завършен.

Kolmanskop Ghost Town (foto 1/3)

Kolmanskop ghost mining town, Namibia