Palatka.bg

Уникалните будистки храмове на върха на планината Фанджинг

Фанджингшан или планината Фанджинг, в провинция Гуейджоу в югозападен Китай, е свещен будистки район и място с изключителна природна красота, необичайни скални образувания и богато биоразнообразие. Много будисти вярват, че Фанджингшан е мястото, където човек може да достигне пълно духовно просветление, както направи Майтрея (санскрит: मैत्रेय), Метея (пали) или Джампа (тибетски) е предсказван като бъдещият Буда на този свят в будистката есхатология. В будистката литература на някои места, като например в Амитабха сутра и в Лотосовата сутра, той се нарича бодхисатва Аджита (бел.пр. „Непобедимия“). На санскрит името Майтрея произлиза от майтри, което означава „съчувственият, любящият“). От началото на управлението на династията Тан, която управлявала Китай от 7-ми до 10-ти век, тук са били построени десетки храмове, но едва няколко са оцелели до днес.

Една от тези двойки храмове се намира на върха на самотна „колона“ от скали, която прилича на гигантски палец

Известен като „Червения облак“, скалистият палец се издига на около сто метра над околните планини, на върха на които са разположени два храма – храма на Буда и храма на Майтрея, които са разделени от тесен пролом, който посетителите могат да преминават, благодарение на къс мост. Изкачването на този връх се постига след изминаването на 8000 крачки и е една от основните причини за посещение на Фанджингшан – зашеметяващите изгледи над планините Вулинг от върха на планината Фанджинг могат да бъдат високо оценени, както от религиозните посетители, така и от тези, които желаят да се полюбуват на красивата природа.

По време на драматичните сътресения, които свалили династията Цин от власт, много от храмовете били унищожени от мародерски армии и бандити, а съвсем малко монаси останали в района в ерата на Китайската народна република. След по-нататъшни разрушения по време на Културната революция, будизмът се радва на възраждане от 80-те години насам, когато е приет по-спокойно от новите поколения китайски комунистически лидери. Много стари храмове са възстановени, както и са построени нови, включително храмът Чен’ен, храмът Хугуо Чан (u 国 禅寺), Великият Златен Буда ((佛寺) и Храмът Лонгуан (龙泉 寺).

През 2010 г. бе открит будисткият културен парк Фанджингшан, със Златна зала, в която се помещава статуя на Майтрея, която се издига на височина пет метра и е с тегло от 250 кг – чисто злато и хиляди скъпоценни камъни. Смята се, че това е най-голямата златна статуя на Майтрея в света.