Palatka.bg

В Задар, Хърватия построиха уникален 80-метров орган, на който свирят морските вълни (видео)

След Втората световна война известният хърватски град Задар претърпява голяма и бърза реконструктивна трансформация. Крайбрежната улица на града се превръща в бетонна стена и продължава да бъде такава до момента, в който талантливият и креативен местен архитект Никола Башич предлага да се преработят части от морската стена, която да взаимодейства с океанските вълни. Скрити под мраморни блокове, „Морските органи“ (morske orgulje на хърватски) се състоят от мрежа от полиетиленови тръби и резониращи кухини, които „свирят“, когато вълните и вятърът се докосват до брега. С общо тридесет и пет отделни тръби с обща дължина от седемдесет метра, това е най-големият аерофон в света. Според докладите звукът е специално насочен към морето и е невъзможно да се чуе от самия град Задар. Идеята и реализацията на този проект получават Европейската награда за градско пространство.

Изненадващо, но вдъхновението за този проект е дошло от Алфред Хичкок, който веднъж заявил, че залезът на Задар е най-красивият в света

Башич създал серия от седем полета с каменни стълби, широки 10 метра, които се простират до морето. Морските органи включват и полиетиленови тръби, които под натиска на вода създават естествена музика, която резонира над публичното пространство. По-късно Башич добавя и втора инсталация на същото място. Стъклени кръгове с диаметър 22 метра с различна интензивност и цветове, произведени благодарение на фотоволтаичната система.

Този на пръв поглед елементарен и семпъл, но всъщност изключително сложен за изпълнение проект, доказва, че все още артистите разполагат с много възможности за създаване на ново и иновативно изкуство, което е обвързано с природните дадености. И до днес проектът се радва на огромен интерес, както от страна на местните жители, така и от множеството туристи, които пристигат в града, за да оценят красотата на морето, убеждавайки си, че може би Алфред Хичкок е имал право. Не са малко и тези посетители, които пристигат в Задар само, за да видят този 80-метров орган, на който свирят морските вълни, докосвайки се до романтичните му мелодии.