Palatka.bg

Красива и величествена персийска баня Султан Амир Ахмад

Банята на султан Амир Ахмад в Кашан, Иран, е обществена баня от 16-ти век, построена по времето на династията на Сефивидите, които управляват Иран, заедно с части от Турция и Грузия, от 16-ти до 18-ти век. Тази династия води началото си от шейх Сефи ал-Дин, водач на суфийския орден Сефевия. Исмаил I става първият сефевидски шах на Иран. Сефевидите налагат в страната шиитския дванайсетен имамизъм, като спомагат за възстановяването на иранската идентичност след повече от осем века управление на чужди династии.

Банята на Султан Амир Ахмад се характеризира със сводести тавани, изящни мозайки и множество красиви и исторически картини. Тази великолепна структура е една от най-красивите и най-добре запазените исторически бани в Иран днес. Обявена за национален исторически обект от иранския отдел за културно наследство през 1956 г., банята е кръстена на Султан Амир Ахмад, чийто мавзолей се намира наблизо, макар че се знае твърде малко за тази влиятелна историческа личност за района на Персия и съответно днешен Иран.

Банята е оформена като голяма осмоъгълна зала с осмоъгълен басейн в средата и оградена от осем стълба, разделящи външната зона на сядане

Това обаче не е основната зона за къпане, а по-скоро съблекалнята или така нареченото Сарбине, където къпещите се излежават и си говорят. От древни времена баните са играли важна роля в социалния живот на иранците и тези публични сгради все още имат силно влияние върху обществото в страната. Баните са предназначени не само за къпане и почивка, но и за събиране, срещи, клюки и дори молитви.

Основната зона за миене или Гармкане на банята Султан Амир Ахмад съдържа множество частни горещи вани. Гармкането е свързано със Сарбинето, чрез коридор с множество завои, за да не сведе до минимум загубата на топлина и влажност между двете пространства.

Вътрешността на банята, особено Сарбинето, е украсена с тюркоазени и златни плочки, мазилки, зидария, както и художествени картини. Покривът на банята е изграден от множество куполи, които съдържат изпъкнали прозорци, които осигуряват достатъчно осветление в банята, като обаче я прикриват от любопитните очи на улицата.

Обществените бани са съществували в Иран от пред-ислямски времена. След като населението се насочило към исляма, ритуалното измиване на тялото се превръща в изискване и част от религиозния живот, а къпането става неразделна част от ежедневния такъв. Някога можело да се открият хиляди душове в цялата страна. Популярността им намалява през последния век, тъй като все повечето семейства и домове имат достъп до душове и бани. Малките работещи обществени бани, които все още могат да бъдат открити в Иран, сега привличат основни работници и туристи, но продължават да бъдат ярък елемент от живот в една най-богатите в културно отношение държави в света – Иран.

За съжаление, през последните няколко десетилетия Иран се превърна в изключително затворена държава, а международните санкции допълнително усложняват възможността тази интересна, вълнуваща и пребогата страна да бъде посетена и разгледана

През 1979-а година Иранската революция довежда до свалянето от власт на шах Мохамед Реза Пахлави и премахването на монархията в Иран. Основна роля в нея изиграва аятолах Рухолах Хомейни, който с помощта на различни леви и ислямски организации и студенти по ислямско богословие установява управление, организирано според традиционното ислямско право и нарича това правителство „представител на Али“. Религията става основа на целия политически и икономически живот. Революцията е подкрепена и извършена и с пряката помощ на СССР, който започва да играе роля на главен партньор на Иран в следващите години, като по този начин Съветската държава си връща загубените позиции в Иран, които губи, след като през 50-те години ЦРУ извършва преврат в Техеран, поставяйки шах Реза Пахлави и отстранявайки просъветски настроения ирански политик д-р Мохамед Мосадък.

За нас би било изключително трудно да разкажем дори в серия статии да представим пред вас колко безценни артефакти и градове биха могли да бъдат открити в Иран. Това е странна с хилядолетна история, която може да се съпостави с тази на Гърция или Китай. Днес обаче политиката е взела връх над изкуството, културата и човешкото любопитство към постиженията на другите култури, държави и цивилизации. Надяваме се в бъдеще посещението на Иран да бъде по-лесно и пред нас да се открият всички съкровища, които тази страхотна държава пази.