Palatka.bg

Разрушителните последици на войната в Сирия върху исторически и архитектурни съкровища (галерия)

Известният сирийски град Алепо, един от най-старите непрекъснато населени градове на света, днес е в руини. Гражданската война в Сирия, която бушува вече почти пет години, опустошавайки цялата страна, убивайки стотици хиляди и разселвайки милиони. Градът Халеб, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО е един от най-лошо пострадалите градове в Сирия, а унищоженията, на които сме свидетели могат да бъдат описани само като катастрофални.

Където някога са се намирали красиви византийски църкви, пищни древни джамии и масивни и исторически значими крепостни стени, сега има единствено и само купчини от развалини. Минарето на Голямата джамия в Алепо вече не съществува, стените на Цитаделата на Алепо сега са направени на решето със безброй зеещи дупки от куршуми и артилерийски огън, превръщайки Цитаделата в швейцарска сирене. Известният покрит пазар на Ал-Мадина беше сравнен със  земята с огън. Халеб се превърна в символ на опустошението на Сирия, нейното население и някои от най-ценните и значими исторически сгради и дори цели региони.

Следните снимки, сравняващи различните забележителности на Алепо преди и след началото на войната, бяха публикувани от базирания в града ресторант Олимпия

На своята страница във Facebook ресторант „Олимпия” пише: „Тези 124 изображения показват нашия любим град, как е изглеждали преди и как изглежда сега след всички удари, които понесе: разрушаване, плячкосване и изгаряне на паметници, исторически места, стари къщи, джамии, църкви и други ценни обекти като историческите стари пазари (Souks), които са класифицирани като обекти на световното наследство от ЮНЕСКО от 1986 г. насам. “

Войната в Сирия се превърна в символ на разрушението, бидейки най-кървавият и смъртоносен конфликт във века, в който живеем. Толкова години след началото на войната решение все още не се вижда на хоризонта, а жертвите продължават да растат. Местното население премина през десетки етапи и още толкова владеещи територията им политически и военни сили, включително Ислямска държава, която, макар и да загуби своите териториални владения и влияние, все още продължава да бъде изключително опасен феномен, който трови живота на хората от всички раси, региони и религии.