Palatka.bg

Свлачището в огромната мина в каньона Бингам, предизвикало 16 земетресения

Работният ден в мината Бингам вървял по нормалния си и ежедневен начин, когато изведнъж огромно парче скална маса се отделя и с удивителна скорост и мощ започва да се спуска към огромната яма, създадена от добива на мед в мината „Каньон Бингам“ в американския щат Юта. Приблизително между 65 и 70 милиона кубически метра отломки се сривали по стените на мината, достигайки скорости до 160 километра в час. Събитието беше толкова внушително и епично, че разтърсило земята, а трусовете засегнали и поставените в райони сеизмични сензори, предназначени да регистрират земетресения в реално време. Интензивността, записана от инструментите, се измервала със стойност от 2,5 по скалата на Рихтер. С други думи, свлачището било предизвикало локално земетресение с магнитуд от 2.5 по Рихтер.

Инцидентът беше най-голямото невулканично свлачище в съвременната история на Северна Америка и се случи в най-големия изкуствен изкоп в света.

В каньона Бингам се добива мед от 1906 г. и доставя 25% от цялата мед, използвана в САЩ. Повече от век експлоатация на рудника довежда до масивен кратер с дълбочина 970 метра и ширина 4 км.

Дупката е толкова впечатляващо, че през 1966 г. е обявена за Национална историческа забележителност и много хора идват просто, за да я зърнат с очите си

Тъй като мината нараствал неспирно и съответно дупката ставала все по-дълбока и широка, операторите в мините започнали да поставят под въпрос стабилността на склоновете над мината. Те инсталирали най-новата технология за наблюдение, която включвала сензори като автоматизирани геодезически мрежи, екстрасензори и наземна радарна интерферометрия. Благодарение на тези системи за мониторинг, както и на сеизмичната мрежа, управлявана от сеизмографските станции на Университета в Юта в района на Юта, свлачището над мината е едно от най-добре проучените в историята.

В началото на 2013 г. операторите на мините забелязали признаци на нарастваща нестабилност на североизточната стена на мината. Сутринта, в която свлачището се отключило  движението започнало да бъде толкова силно, че всички в района били моментално евакуирани. Първото свлачище настъпило седем часа по-късно, последвано от още едно около час и половина по-късно. Всяка лавина е била с продължителност от около 90 секунди. Общо около 65 милиона кубични метра отломки били депонирани.

Интересното е, че свлачището е предизвикало и шестнадесет по-малки земетресения – истински земетресения, които правят свлачището първото в историята, което е предизвикало земетресения, а не обратното.

Въпреки че загубата на оборудване е била неизбежна, поради системата за ранно предупреждение, не е имало загуба на човешки живот.