Palatka.bg

Ай Пиопи – увеселителният парк построен…от един човек

В малкото италианско градче Нервеза дела Баталя, намиращо се на около 45 километра северно от Венеция, може да отседнете в ресторант Ай Пиопи. Освен добра храната, студена бира и качествени дерести, голяма атракция са и блъскащите се колички, люлките и гигантските въртележки, които собственикът на ресторанта Бруно е построил почти изцяло сам.

Историята на Ай Попи започнала преди почти петдесет години, когато Бруно, от любопитство и скука решава да купи няколко кани вино и два пъти повече килограма колбас, поставяйки малка сергия за храна, докато приятно се разхлажда под сянката на дървото, за да види дали някой ще се появи.

_DSC4417.jpg

За негова огромна изненада само за два-три часа бил продал всичко

След като създаде истинско заведение за хранене, Бруно отишъл при местния ковач, който да свърже с облегалки няколкото стола, с които новоизлюпеният ресторантьор разполагал. Ковачът обаче бил твърде зает и Бруно решил, че ще се научи да заварява сам. Колко трудно би могло да бъде, помислил си той. След като овладял това изкуството, Бруно започнал да си представя всякакви неща, които можел да добави към ресторанта си, за да примами още повече клиенти. Едно нещо довеждало до друго, а четиридесет години по-късно той можел да се похвали с пълноценен увеселителен парк в гората зад ресторанта, в която освен на приятни разходки клиентите можело да се насладят на люлки, пързалки и дори влакчета на ужасите.

_DSC4413.jpg

Бруно и ресторантът му Ай Пиопи станаха герои в късометражен филм, продуциран от Коулман Гайон и Луис Ромеро през 2013 г., с което славата на създаденият от един човек лунапарк достигнал още по-големи висоти, а със славата започнали да пристигат още клиенти, които били заредени с любопитство да опитат не само вкусотийките, които Бруно можел да им приготви, но атракциите, които италианецът бил създал през последните няколко десетилетия.

_DSC4418.jpg

Във филма Бруно размишлява върху бъдещето на любимия си парк:

Иска ми се той да продължи да работи и да се развива, но не мога да налагам собствените си идеи на наследниците си…Оставям този избор на тях.

_DSC4439.jpg

https://www.flickr.com/photos/armadillu/5635568935/in/album-72157626410199125/